Törökország akciótervvel mentené meg a lírát

Törökország akciótervet készített a befektetők megnyugtatására, és hétfőn el is kezdi ennek végrehajtását – jelentette be egy lapinterjújában a török pénzügyminiszter, miután a török líra árfolyamvesztése újabb rekordot döntött az ázsiai-csendes-óceáni kereskedés hétfői kezdetekor.

Berat Albayrak a Hürriyetnek adott interjújában megismételte Recep Tayyip Erdogan államfő vádját, miszerint a líra gyengesége egy Törökország elleni politikai támadás eredménye, de – mint mondta – ezt ki fogja védeni az akcióterv, amelyről azonban részleteket nem árult el.

„Intézményeink megteszik a szükséges intézkedéseket, és ismertetik a piaccal a bejelentéseket” – mondta. Készítettek tervet a bankok és a reálgazdaság számára is, amely magába foglalja az árfolyamváltozást legjobban megsínylő kis- és közepes vállalkozásokat – tette hozzá a miniszter, aki egyébként Erdogan veje.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Albayrak visszautasította azt a felvetést, hogy Törökország esetleg be akarna avatkozni a dolláralapú bankszámláknál. Kijelentette, hogy szó nincs ezek befagyasztásáról vagy lírára való központi átváltásáról.

Erdogan vasárnap azt mondta: az árfolyamzuhanást eredményező „művelet” célja az, hogy Törökországot megadásra kényszerítse minden területen, így a pénzügyek terepén és a politikában is. „Nézzünk szembe ezzel az új, alattomos politikai összeesküvéssel. Isten segítségével, felülkerekedünk” – mondta.

Hétfő reggel az ázsiai-csendes-óceáni kereskedésben egy dollár már 7,24 lírát ért. Albayrak interjúja hatására utána valamennyit javult az árfolyama, közép-európai idő szerint vasárnap este 22 óra 40 perckor 7,08-on állt.

Forrás: MTI/Reuters/AP

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »