Ukrajnát nyugtatgatja Merkel és Putyin

Az Északi Áramlat-2 földgázvezeték kizárólag kereskedelmi projekt, az ukrajnai tranzit annak megépülése után sem állna le – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök, miután pénteken Szocsiban fogadta Angela Merkel német kancellárt.

Merkel az első uniós vezető, aki elnökké történt újjáválasztása után felkereste Putyint. A tárgyalások után megtartott közös sajtótájékoztatón hangsúlyozta: stratégiai jelentősége van annak, hogy Ukrajna az Északi Áramlat-2 után is megőrizze tranzitország-szerepét, amit Németország támogatni fog.

  • Nemrég még politikai vonatkozása is volt

Érdekes módon amikor Angela Merkel az ukrán államfővel tárgyalt másként nyilatkozott: Az Északi Áramlat-2 földgázvezeték nem pusztán gazdasági projekt, hanem politikai vonatkozásai is vannak – jelentette ki Angela Merkel április 10-én Berlinben, az ukrán államfővel folytatott megbeszélése után.

Merkel Ukrajna mellé állt az Északi Áramlat-2 körüli vitában

Az új vezetékpár kiépítésével Oroszország kiiktathatná Ukrajnát mint tranzitországot, és egyetlen útvonalra terelheti át az Európának szánt orosz gázszállítmányok 80 százalékát, egyúttal domináns helyzetbe kerülne a német piacon, mert részesedését 40 százalékról több mint 60 százalékra emelné.

Az Északi Áramlat-2 vezeték építéséhez használt csöveket rakodnak egy szállítóhajóra a németországi Mukran kikötőjében. Kép forrása: Nord Stream 2 AG

Az USA-nak sem tetszik a beruházás

Sandra Oudkirk külügyminisztériumi főcsoportfőnök, energiapolitikai szakértő energiapolitikai szakértő elmondta: az Egyesült Államok azért ellenzi az Északi Áramlat-2-t, mert általa nőhet Oroszország “káros befolyása” Európában.

“Örülnénk, ha a tervet nem valósítanák meg” – szögezte le.

Az új gázvezeték miatt Ukrajna el fog esni a területén átfolyó gáz tranzitdíjától, ami – miután ez most elérheti az évi kétmilliárd eurót is – nagy veszteség volna az országnak, ezenkívül Oroszország kiváló lehetőséget kapna arra, hogy figyelőberendezéseket telepítsen a Balti-tengerbe, amely kényes katonai térség – jelentette ki Oudkirk.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Putyin ugyanakkor rámutatott, hogy az amerikai cseppfolyósított földgáz (LNG) 25-30 százalékkal kerülne többe Európának, mint a csővezetéken érkező orosz energiahordozó.

Az Északi Áramlat-2 megépülése ellen kifejtett amerikai nyomásgyakorlással kapcsolatban kijelentette, hogy Donald Trump amerikai elnök azzal az Egyesült Államok érdekeit képviseli, viszont az új csővezeték nemcsak Németországnak, hanem más európai országoknak is az érdeke, a csökkenő brit és norvég kitermelés miatt.

A közös sajtótájékoztatón Merkel azt hangoztatta, hogy Németországnak stratégiai érdeke a jó viszony fenntartása Oroszországgal, ami szerinte nem áll ellentétben az erős transzatlanti barátság ápolásával. Putyin fontosnak nevezte, hogy Moszkva és Berlin a nézetkülönbségek ellenére is folytassa a kapcsolattartást.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI / Kitekintő

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »