Fico lemondásával nem értek véget a szlovákiai tömegmegmozdulások

Az egy héttel ezelőttihez hasonló számban, becslések szerint ismét néhány tízezren vettek részt azokon a pénteken tartott tömegmegmozdulásokon, amelyeket több szlovákiai városban hirdettek meg „Álljunk ki a tisztességes Szlovákiáért!” jelszóval.

Az első hasonló tömegmegmozdulást három hete tartották a meggyilkolt újságíróra, Ján Kuciakra és barátnőjére való – akkor még politikamentesnek meghirdetett – megemlékezésként. A mostani és a múlt héten, ugyancsak pénteken tartott tüntetés gyakorlatilag az első „gyászmenet” folytatásának tekinthető, bár időközben a szervezők követelései változtak, fokozódtak.

Míg az első – néhány ezres – tömegmegmozduláson még a kettős gyilkosság kivizsgálását és az országos rendőrfőkapitány, illetve az időközben posztjáról lemondott Robert Kalinák belügyminiszter távozását sürgették, a múlt heti rendezvény szervezőinek legfőbb követelése már a Robert Fico vezette kormány távozása volt.

A mostani tömegmegmozduláson – amelyre egy nappal azután került sor, hogy Robert Fico csütörtökön lemondott miniszterelnöki posztjáról – már a 2016-os parlamenti választáson legnagyobb támogatottságot szerző kormánypárt, az Irány – Szociáldemokrácia (Smer-SD) vezető képviselőinek a „közéletből való távozását” és előrehozott parlamenti választásokat követeltek.

A péntek délután ötre meghirdetett demonstrációk közül ismét a pozsonyi Szlovák Nemzeti Felkelés (SNP) terén tartott megmozduláson vettek részt a legtöbben, a tüntetés résztvevői fél órával a rendezvény kezdete után csaknem egészében megtöltötték a teret, amely a hasonló rendezvények leggyakrabban választott helyszínének számít Pozsonyban. A tüntető tömeget jelentős részben fiatalok alkották, sokan közülük transzparenseket tartottak, ezek között az „Elég volt” , „Ideje menni” , „Nem akarunk maffiaállamot” és hasonló, illetve a legerősebb kormánypárt különböző funkcionáriusainak bebörtönzését követelő feliratokat lehetett olvasni.

Pozsony, 2018. március 16. Kulcsot mutatnak fel tüntetők, akik Robert Fico szlovák miniszterelnök lemondását ünneplik és Ján Kuciak szlovák tényfeltáró újságíró és élettársa, Martina Kusnirová meggyilkolásának alapos kivizsgálását követelik Pozsonyban 2018. március 16-án. (MTI/EPA/Christian Bruna)

Pozsony, 2018. március 16.
Kulcsot mutatnak fel tüntetők, akik Robert Fico szlovák miniszterelnök lemondását ünneplik és Ján Kuciak szlovák tényfeltáró újságíró és élettársa, Martina Kusnirová meggyilkolásának alapos kivizsgálását követelik Pozsonyban 2018. március 16-án. (MTI/EPA/Christian Bruna)

Eközben pénteken Peter Pellegrini megkezdte a leendő új szlovák kormány összetételéről szóló egyeztetéseket, s megismételte: az új kabinet megtartja „Európa-párti” irányultságát. A Robert Fico ellen hétfőn bizalmatlansági indítványt beterjesztő ellenzéki pártok – annak okafogyottságára hivatkozva – pénteken visszavonták indítványukat.

Azzal, hogy Andrej Kiska államfő Pellegrinit, az eddigi miniszterelnök-helyettest bízta meg kormányalakítással, megkezdődött a kabinet széleskörű átalakítása, amivel a kormánykoalíciónak vélhetően sikerül elkerülnie az ellenzéki pártok és Kiska által szorgalmazott előrehozott parlamenti választásokat.

Robert Fico távozását egybehangzóan elégtelennek minősítették a szlovák belpolitikai válság legerősebb hangadói, köztük a pozsonyi parlament két legerősebb ellenzéki pártja, a liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS) és az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) nevű csoportosulás. Előbbi elnöke, Richard Sulík Fico távozására reagálva azt mondta: „csökkent az előrehozott választások esélye, de ez nem jelenti azt, hogy azt nem kényszeríti ki az utca.” Hasonló véleményt fogalmazott meg Andrej Kiska, aki azt mondta: úgy érzi, hogy Robert Kalinák belügyminiszter és Robert Fico kormányfő lemondása „nem kell, hogy elégséges jelzés legyen” arra, hogy a tömegmegmozdulások befejeződjenek.

  • Korábban írtuk:

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »