Kim Dzsong Un elégedett az észak-koreai küldöttség olimpiai látogatásával

Elégedetten szólt Kim Dzsong Un észak-koreai vezető a téli olimpia alkalmából Dél-Koreába menesztett küldöttségének látogatásáról – adta hírül kedden az észak-koreai média.

A kommunista diktátor szavai szerint fontos elősegíteni „a megbékélés és párbeszéd meleg légkörét”. Kim elégedetten szólt arról, ahogy a házigazdák igyekeztek kiemelt fontosságúként kezelni a 22 fős politikai küldöttség háromnapos látogatását, és hálás a dél-koreai „őszinte erőfeszítésekért”.

Az észak-koreai média közlése szerint Kim Dzsong Un „fontos parancsokat” adott lehetséges intézkedésekre a megbékélés és párbeszéd légkörének fenntartása végett. Hogy pontosan mik ezek, azt nem részletezte a kommunista ország sajtója.

Az északi küldöttség pénteken érkezett a phjongcshangi téli olimpia ünnepélyes megnyitójára az észak-koreai vezető húga, Kim Jo Dzsong, valamint Kim Jong Nam névleges államfő irányításával. Kim Jo Dzsong különmegbízotti minőségében meghívót adott át bátyja nevében a dél-koreai elnöknek, Mun Dzse Innek. Kim Dzsong Un azt kérte Muntól, hogy mielőbb látogasson el Phenjanba. A dél-koreai vezető azt válaszolta: reméli, hogy hamarosan megteremtik a látogatás feltételeit, egyúttal párbeszédet szorgalmazott Észak-Korea és az Egyesült Államok között.

Kim Jo Dzsong eddig az egyetlen a kommunista Észak-Koreát alapító és irányító Kim-család tagjai közül, aki felkereste Dél-Koreát az 1950-53-as koreai háború óta.

Elemzők úgy vélik, hogy a korábbinál jóval békülékenyebb északi hangnem célja a nemzetközi szankciók, valamint a dél-koreai-amerikai szövetség meggyengítése lehet. Szakértők óva intenek a hurráoptimizmustól, és hangsúlyozzák, hogy a két Korea kapcsolata csak akkor fejlődhet igazán, ha Észak-Koreai leállítja, vagy legalább visszafogja rakéta- és atomprogramját.

Észak-Korea a diplomáciai aranyéremre hajt az olimpián
Észak-Korea nem az USA-val barátkozni megy a téli olimpiára

Forrás: MTI/Reuter/AFP

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »