Megkapta az EBRD hitelkeretét a transzanatóliai gázvezeték

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) igazgatósága szerdán jóváhagyta, hogy 500 millió dolláros hitelt nyújtsanak a transzanatóliai gázvezeték (TANAP) megépítéséhez. 

A közép- és kelet-európai gazdaságok, valamint az egykori szovjet térség átalakulásának finanszírozására 1991-ben létrehozott londoni pénzintézet hiteléből finanszírozzák a déli gázfolyosó részét képező vezeték építésének befejezését.

Az 1850 kilométer hosszú vezeték Azerbajdzsánból indul és Grúzián, Törökországon, Görögországon, majd Albánián át Olaszországig vezet. A 8,6 milliárd dolláros beruházás révén a Kaszpi-tengeri mezőkről szállítanak majd – 2018 közepétől kezdetben évente 16 milliárd, majd később 31 milliárd köbméter – földgázt az európai piacokra.

A TANAP alapkövét 2014 szeptemberében tették le Baku közelében, Törökországban pedig 2015 márciusában fektették le az első csövet, és a tervek szerint jövőre már földgázt szállítanak a vezetéken.

Tanap_construction

Kép forrása: Tanap.com

A projekt finanszírozásához a Világbank 800 millió dollárt, az Ázsiai Infrastrukturális Beruházási Bank pedig 600 millió dollárt biztosít. Az Európai Beruházási Bank (EIB) kétmilliárd dolláros hitel nyújtását fontolgatja, de döntés nem várható novemberig – közölte Eric Rasmussen, az EBRD természeti erőforrásokért felelős igazgatója, hozzátéve, hogy a gázvezeték építése a terveknek megfelelően halad.

A TANAP kulcsfontosságú eleme a déli gázfolyosónak, amely erősíti Európa energetikai biztonságát, előrelendíti a kölcsönös összekapcsoltságot és megnyitja a gázpiacokat. Javítja a Balkánon és Délkelet-Európában élő fogyasztók energiaszükségletének kielégítését, és a széntüzelésű hőerőművek kiváltásával hozzájárul a széndioxid-kibocsátás csökkentéséhez.

Forrás: MTI/Reuters

Felkapott hírek

Friss hírek

Pristina, 2018. április 26.
Hashim Thaci koszovói elnök (j) és Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke megbeszélést folytat Pristinában 2018. április 26-án. (MTI/EPA/Petrit Prenaj)

Koszovó elsődleges célja a teljes jogú EU-tagság elnyerése

Főként Koszovó európai integrációjáról, de a vízumliberalizációról és a Szerbiával fenntartott kapcsolat rendezéséről is tárgyalt csütörtökön Pristinában Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke és Hashim Thaci koszovói elnök, s utóbbi leszögezte: Pristina számára továbbra is a teljes jogú európai uniós tagság elnyerése a legfontosabb cél.

Read More »
Phenjan, 2018. április 10.
Kim Dzsong Un elsőszámú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt első titkára, a Nemzetvédelmi Bizottság első elnöke (k) a párt központi bizottsága politikai bizottságának ülésén Phenjanban 2018. április 9-én. (MTI/EPA/KCNA)

Kim Dzsong Un egy nagy kérdőjel az USA számára

Az amerikai hírszerzési szakértők gőzerővel próbálják felvázolni Kim Dzsong Un személyiségét, hogy Donald Trump elnök tudja, tulajdonképpen kivel készül tárgyalóasztalhoz ülni. Az elemzők azonban óriási kihívással szembesülnek, ugyanis a titokzatos észak-koreai diktátorról nagyon kevesen tudnak bármi érdemlegeset.

Read More »