Fillon szerint lehallgatják, vizsgálatot kér

Az egy hónap múlva esedékes francia elnökválasztás konzervatív jelöltje, Francois Fillon és hozzá közel álló jobboldali politikusok azt kérték hétfőn a párizsi ügyészségtől, hogy indítson vizsgálatot a francia elnöki hivatalban működő állítólagos házi titkosszolgálat felderítésére.

A családtagjainak feltételezett fiktív parlamenti alkalmazása miatt ügyészségi eljárás alatt álló elnökjelölt egy, a héten megjelenő könyvre hivatkozva múlt csütörtökön azt állította, hogy Francois Hollande államfő a saját politikai céljaira használja fel a rendőrséget és az igazságszolgáltatást, s a Fillon ellen indított eljárásról az Elysée-palota szivárogtatja ki a részleteket a sajtóba. Az elnökjelölt a hétvégén hozzátette, hogy valószínűleg lehallgatják a telefonját, s megerősítette, hogy a jobbközép Köztársaságiak ügyészségi eljárást fognak kérni az ügyben.

A francia jobboldal hat vezető politikusa a Le Figaro című napilap honlapján közzétett levelében azt kérte az ügyészségtől, hogy vizsgálja ki a Bienvenue place Beauvau című kötetben írtakat, mert “egyes, különösen súlyos tények gyaníthatóan büntetőjogi következményeket” vonhatnak maguk után.

Az ellenzéki képviselők 17 oldalt is csatoltak a könyvből a kérelmükhöz, amelyek szerintük korrupciót, befolyással való üzérkedést, a magánélet megsértését és hivatali visszaélést sejtetnek. Szerintük az elnöki hivatalban törvénytelen és összetett struktúrájú hálózat működik, amely az államfőt tájékoztatja az őt érdeklő eljárásokról és információkról, s amelyet a képviselők bűnszövetkezetnek minősítettek. Az államfő és a kötet egyik szerzője, Didier Hassoux még csütörtökön cáfolta a szerintük hazug állításokat.

Valérie Pécresse volt jobboldali költségvetési miniszter, a Párizs körüli Ile-de-France régió elnöke azért is feljelentést is tett, mert kiszivárgott a sajtóba, hogy a fiát letartóztatták, amiért marihuánát találtak nála. A képviselő szerint politikai destabilizációs kísérlet áldozata lett, amiért a szocialista ellenfele, Claude Bartolone, a nemzetgyűlés elnöke a felelős.

Az ügyészség egyelőre nem reagált a nyílt levélre, de Jean-Jacques Urvoas igazságügyi miniszter cáfolta a lehallgatásokat, s azzal vádolta meg Francois Fillont és a radikális jobboldali riválisát, Marine Le Pent, hogy manipulálják a tényeket.

Marine Le Pen, a radikális jobboldali Nemzeti Front elnöke az Europe1 kereskedelmi rádióban azt mondta, hogy neki fogalma sincs, hogy őt lehallgatják-e, de ha igen, hagyják abba.

“Nem vagyok naiv, tudom, hogy több évtizede a hatalom használ ilyen módszereket. Abba kell hagyni. Voltak lehallgatások Francois Mitterrand idejében, s szerintem azóta soha nem szűnt meg igazán ez a gyakorlat” – mondta az elnökjelölt.

Marine Le Pen pártja ellen az állítólagos uniós fiktív állások miatt folyik eljárás, de a pártelnök európai képviselői mentelmi jogára hivatkozva – Francois Fillonnal ellentétben – nem jelent meg az ügyészségi idézésen.

Forrás: MTI

Felkapott hírek

Friss hírek

Pristina, 2018. április 26.
Hashim Thaci koszovói elnök (j) és Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke megbeszélést folytat Pristinában 2018. április 26-án. (MTI/EPA/Petrit Prenaj)

Koszovó elsődleges célja a teljes jogú EU-tagság elnyerése

Főként Koszovó európai integrációjáról, de a vízumliberalizációról és a Szerbiával fenntartott kapcsolat rendezéséről is tárgyalt csütörtökön Pristinában Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke és Hashim Thaci koszovói elnök, s utóbbi leszögezte: Pristina számára továbbra is a teljes jogú európai uniós tagság elnyerése a legfontosabb cél.

Read More »
Phenjan, 2018. április 10.
Kim Dzsong Un elsőszámú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt első titkára, a Nemzetvédelmi Bizottság első elnöke (k) a párt központi bizottsága politikai bizottságának ülésén Phenjanban 2018. április 9-én. (MTI/EPA/KCNA)

Kim Dzsong Un egy nagy kérdőjel az USA számára

Az amerikai hírszerzési szakértők gőzerővel próbálják felvázolni Kim Dzsong Un személyiségét, hogy Donald Trump elnök tudja, tulajdonképpen kivel készül tárgyalóasztalhoz ülni. Az elemzők azonban óriási kihívással szembesülnek, ugyanis a titokzatos észak-koreai diktátorról nagyon kevesen tudnak bármi érdemlegeset.

Read More »