Sztrájkolnak a pénznyelő Alitalia dolgozói

Az Alitalia csütörtökön törölte belföldi és nemzetközi járatainak mintegy 60 százalékát a légitársaság dolgozóinak 24 órás munkabeszüntetése miatt – a társaság a tavalyi évet 400 millió euró veszteséggel zárta, így nincs sok tér a bértárgyalásokra.

A dolgozók a sztrájkkal a tavaly év végén lejárt kollektív szerződésük megújítását sürgetik, amelyet – az érdekképviseletek szerint – a vállalat egyoldalúan módosítani akar mintegy kétezer dolgozó elbocsátásával és a bérek csökkentésével.

Az Alitalia a tavalyi évet 400 millió euró veszteséggel zárta – elemzők azzal számolnak, hogy a 49 százalékban az Etihad Airways tulajdonában lévő olasz légitársaság vesztesége idén 600 millió euróra is nőhet.

Az olasz légitársaság tavaly december végén jelentette be, hogy újabb átszervezések és leépítések következhetnek – ezek részeként egyebek közt átszervezik az európai és olasz belföldi üzemelést és tovább bővítik a hosszútávú járathálózatot. Cramer Ball, a cég vezérigazgatója a decemberi közlemény szerint azt mondta, bár rengeteget tettek az elmúlt időszakban az Alitalia életben maradásáért, a piac még kiélezettebbé vált, ezért a társaság megmentése érdekében újabb lépéseket kell tenni.

Luca Cordero di Montezemolo elnök tavaly nyáron még azt mondta, hogy az Alitalia napi félmillió euró veszteséget termel, pedig 2017-re már nyereségesen kellene üzemelnie.

Forrás: MTI

Felkapott hírek

Friss hírek

Phenjan, 2018. április 10.
Kim Dzsong Un elsőszámú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt első titkára, a Nemzetvédelmi Bizottság első elnöke (k) a párt központi bizottsága politikai bizottságának ülésén Phenjanban 2018. április 9-én. (MTI/EPA/KCNA)

Kim Dzsong Un egy nagy kérdőjel az USA számára

Az amerikai hírszerzési szakértők gőzerővel próbálják felvázolni Kim Dzsong Un személyiségét, hogy Donald Trump elnök tudja, tulajdonképpen kivel készül tárgyalóasztalhoz ülni. Az elemzők azonban óriási kihívással szembesülnek, ugyanis a titokzatos észak-koreai diktátorról nagyon kevesen tudnak bármi érdemlegeset.

Read More »