Szükség esetén az USA és Törökország is bevetné hadseregét Szíriában

Az Egyesült Államok és Törökország továbbra is keresi a szíriai válság politikai rendezésének a lehetőségét, de ha az nem lehetséges, készen állnak a katonai megoldásra is, hogy kiűzzék Szíriából az Iszlám Állam terrorszervezet erőit.

Joe Biden amerikai alelnök Ahmet Davutoglu török miniszterelnökkel tárgyalt. A török miniszterelnök egyetértett Bidennel abban, hogy jobb lenne politikai megoldást találni, de ha ez nem lehetséges, akkor készen kell állni a katonai megoldásra is az Iszlám Állam ellen.

Az amerikai alelnök elismerte azt is, hogy a Kurdisztáni Munkáspárt az Iszlám Állammal egyenértékű terrorista veszélyt jelent Törökország számára. Nem értettek egyet ugyanakkor a legfőbb szíriai kurd pártnak, a Demokratikus Unió Pártjának, illetve ez utóbbi fegyveres milíciájának, a Népvédelmi Egységeknek a megítélését illetően. Davutoglu ezeket is terroristának nevezte és szerinte ellenük is küzdeni kell.

Csakhogy az Iszlám Állam elleni harcban a Demokratikus Unió Pártját az amerikaik támogatják. November végén az amerikai különleges erők katonái éppen azért érkeztek Szíriába, hogy kiképezzék és segítsék a kurd milícia tagjait. Az Demokratikus Unió Pártja ugyanis a legszervezettebb és leghatékonyabb fegyveres erő a dzsihadisták elleni küzdelemben, de Törökország nem nézi jó szemmel a sikereit, mivel a csoport kapcsolatban áll a Kurdisztáni Munkáspárttal.

A Fehér Ház egyik meg nem nevezett tisztségviselője szükségesnek tartotta hangsúlyozni: az amerikai alelnök szavai nem tükröznek semmiféle változást a Szíriával kapcsolatos amerikai stratégiában. Biden csupán felhívta a figyelmet, hogy miközben Washington a szíriai helyzet politikai rendezésére törekszik, addig az Iszlám Állammal szemben katonai téren is fellép.

MTI

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »