Putyinnál járt viziten Bassár el-Aszad

  • Oroszország szíriai légicsapásai, illetve a rezsimnek nyújtott megnövelt támogatásai tartják életben Bassár el-Aszadot
  • Aszad – köszönetét kifejezve – meglepetésszerű látogatást tett Vlagyimir Putyin orosz elnöknél, Moszkvában
  • A látogatás leginkább az orosz-iráni-szíriai relációban jelentős

Bassár el-Aszad szíriai elnök kedden Moszkvába utazott, hogy személyesen mondjon köszönetet Vlagyimir Putyin orosz elnöknek a szíriai rezsimnek nyújtott katonai támogatásáért, írja a Reuters.

A találkozó meglepetésszerű volt abban az értelemben, hogy Oroszország csak szerda reggel jelentette be hivatalosan, hogy az előző nap a két elnök megbeszéléseket folytatott. 

Oroszország az elmúlt hetekben megerősítette szíriai katonai jelenlétét, légitámadásokat indított az Iszlám Állam, illetve (és főleg) a lázadó csoportok ellen, valamint növelte a szíriai rezsimnek nyújtott támgoatásait. 

Vlagyimir Putyin reményét fejezte ki aziránt, hogy a katonai sikereket követően a politikai megoldás irányába is előrelépést tudnak tenni. E vélekedéssel a nyugati hatalmak is szimpatizálnak, amelyek elvárják az orosz elnöktől, hogy szíriai befolyását használja fel a konfliktus mielőbbi lezárásának érdekében. 

Az orosz állami médiumok fő témája volt a szíriai és az orosz elnök találkozója, amelyet az orosz vezetés politikai retorikájának erősítésére fog felhasználni.

„Mindenekelőtt szeretném kifejezni hálámat a teljes orosz vezetésnek azért az erőfeszítéseikért, amelyeket Szíriáért tesznek”, mondta Bassár el-Aszad. Hozzátette: „Ha ezek az akciók és döntések nem születnek meg, a régióban egyre inkább terjedő terrorizmus még több területet hódítana meg.”

Aszad hangsúlyozta, Oroszország szíriai tevékenysége összhangban van a nemzetközi joggal, illetve dícséretesnek nevezte Moszkva hozzáállását a szíriai polgárháborúhoz, amely biztosítja, hogy „a háborúban egy kevésbé tragikus forgatókönyv érvényesüljön.”

Az alavita elnök Szíria jövőjét illetően elmondta, hogy a konfliktust lezáró megoldás kizárólag politikai megoldás lehet, amelynek „a terrorizmus a legfőbb akadálya.” A jó megoldás természetét firtatva hozzátette, „Természetesen minden szíriainak részt kell vennie az ország sorsának meghatározásában, nem csak a vezetésnek.”

Putyin elmondta, Oroszország készen áll arra, hogy segítsen megoldást találni a konfliktusra és tiszteli a szíriai népet, amely csaknem „egymaga” száll szembe a militánsokkal. Hangsúlyozta, Moszkva szíriai beavatkozásának hátterében az Aszad ellen harcoló iszlamista milíciák tevékenysége áll, amelyek közvetlen fenyegetést jelentenek Oroszországra nézve is. „Az egykori Szovjetunió területéről körülbelül négyezer ember harcol a kormány ellen Szíriában. Nem engedhetjük meg, hogy ezek az emberek visszatérjenek orosz területekre, miután harci tapasztalatot szereztek és ideológiai képzésen mentek keresztül”, fogalmazott az orosz elnök.

Putyin szerint a katonai téren jelentkezett pozitív fejlemények Szíriában kiváló alapot biztosítanak egy hosszútávú, minden politikai erőt, illetve etnikai és vallási csoportot is magába foglaló politikai megoldás kidolgozásának. 

„Készen állunk arra, hogy a terrorizmus elleni katonai akciók mellett a politikai folyamatokban is aktív szerepet vállaljunk. Természetesen e szerepvállalást a nyugati hatalmakkal, illetve minden, a konfliktus békés rendezésében érdekelt állammal, szoros együttműködésben kívánjuk végrehajtani”, mondta Vlagyimir Putyin.

Bassár el-Aszad a polgárháború 2011-es kitörése óta keveset utazott külföldre vezető politikusokkal találkozni, így az a néhány alkalom, amikor mégis, mindig komoly jelentőséggel bír. A mostani eset leginkább a orosz-iráni-szíriai szövetség relációjában jelentős, miután jól jelzi, hogy míg korábban a szíriai rezsim elsősorban Iránra támaszkodott, addig – a továbbra is fennálló jelentős iráni támogatásokon túl – az orosz katonai erősítést követően prioritássá Moszkva lépett elő. 

Ez egyelőre nem okoz feszültséget a felek között, hosszútávon azonban korántsem lebecsülendő tényező. Egyes szakértők szerint Oroszország az elmúlt hetekben megkezdett szíriai tevékenységének hátterében – sok más tényező mellett – Irán szíriai befolyásának csökkentése, illetve saját pozícióinak megerősítése állnak. 

Káply Mátyás

Friss hírek