Bettel beszólt az euroszkeptikusoknak

Xavier Bettel luxemburgi miniszterelnök kritikával illette az euroszkeptikusokat: szerinte a lehető legegyszerűbb út Brüsszelt hibáztatni a belpolitikai bakik miatt. A kormányfő olyannyira lelkes uniós ügyekben, hogy egykori legnagyobb riválisát, a Bizottság elnöki pozíciójára esélyes Jean-Claude Junckert is biztosította támogatásáról. Mindezek ellenére Bettel lassan kisebbségi véleményt képvisel, hiszen a Benelux államokban egyre erősebbek az unióellenes hangok.

Bettel szerint háttérbe kerültek a pozitívumok, nem számítanak a nyitott határok, a banánok importjával kapcsolatos bírálatok bezzeg állandóak. Bettel felhívta a figyelmet az euroszkeptikusok megosztottságára is, hiszen azon túl, hogy az unióellenes pártok a demokratizációs viták szónokai, valójában egyáltalán nem egységesek. A kormányfő érvelésének ezen pontja az euroszkepticizmus kutatóit is foglalkoztatja: ha ezek a pártok nem értenek egyet az EU céljaival, akkor miért nem maradnak távol tőle?

Bettel eurofíl kijelentései egyébként nem meglepőek annak fényében, hogy Luxemburg alapító állam, ugyanakkor érdekes, hogy korábban a politikus épp uniós elkötelezettsége miatt támadta a volt miniszterelnököt, Jean-Claude Junckert. A nyári luxemburgi kormányválság egyik sarkalatos pontja ugyanis épp Juncker EU-s szerepvállalása volt. Ennek kapcsán maga Bettel is azt hangoztatta, hogy a miniszterelnöknek Brüsszel helyett Luxemburg belpolitikai problémáival kellett volna foglalkoznia. A kormányváltás után azonban épp Bettel áll ki Juncker uniós karrierje mellett: „Juncker nagyszerűen ért ahhoz, hogy hogyan lehet hidakat építeni Európában. Meggyőződésem szerint nagyszerű elnöke lenne az Európai Bizottságnak”.

Az európai választások közeledtével érthető az EU melletti állásfoglalás, hiszen a Benelux államokban szembetűnő az euroszkepticizmus megerősödése. Ennek fókuszpontját ugyan nem Luxemburg jelenti, de a nagyhercegség is színtere lehet a jövőben, elég csak Hollandiára gondolni. Az ország ma az uniókritikusok egyik bázisa, ebben pedig kimagasló szerepe van Geert Wildersnek. A holland közvélemény szkepticizmusa olyannyira erős, hogy egy március végi felmérés szerint a megkérdezettek 47 százaléka korlátozná az uniós hatásköröket, míg 21 százalék nem látja értelmét az EU-tagságnak.

A legtöbb szakértő egyébként nem tartja meglepőnek, hogy az eurokritikus nézetek épp a Benelux államokban virágoznak, hiszen a kis országok már az Európai Szén- és Acélközösség létrejöttekor tartottak a német-francia dominanciától. A politikaelméleti háttér tehát adott Bettel véleményéhez, ugyanakkor az, hogy az eurofóbia csupán az államok belpolitikai sikertelenségének eredménye, egészen kétséges. 

Tamara Judi

Friss hírek