Venezuela: leült tárgyalni a kormány és ellenzék

Történelmi jelentőségű találkozóra került sor Venezuelában. A „chavizmus” kezdete óta, tehát az elmúlt évtizedben először kezdődött magas szintű párbeszéd a kormány és az ellenzék képviselői közt. Erre okot az országban lévő általános válság és a február óta tartó kormányellenes tüntetések adtak.

A hat órán át tartó tárgyaláson több mint húsz nyilatkozatot fogadtak el, álláspontok, vádak hangzottak el mindkét oldalról. „Itt nincsenek tárgyalások, sem paktumok, a kölcsönös tolerancián alapuló békés együttélés modellje az egyetlen, amit keresünk”- jelentette ki Nicolás Maduro elnök negyven percig tartó bevezető beszédében, aki a szocializmus és az ellenzék modellje közti arany középút lehetőségét helyezte kilátásba.

Az ellenzék képviselői kiemelték, hogy az elmúlt tizenöt évben először nyílt lehetőségük álláspontjuk kifejtésére. Szerintük az ország súlyos állapota a kormány elhibázott politikáinak következménye. Ezek közé sorolták a kontinensen tapasztalható legmagasabb inflációt, a magánvállaltok, illetve bizonyos élelmiszercikkek hiányát. „A politikai, gazdasági és társadalmi válságból Maduro felelőssége kihúzni az országot” – mondta Henrique Capriles Radonski, aki 2013 áprilisában Maduro ellenfeleként indult a választásokon.

A kormány erre úgy reagált, hogy a gazdasági válság okozója a Venezuelát érő gazdasági támadások sora. Véleményük szerint a magas inflációt, illetve hiányt a külső szereplők által indított „gazdasági háború” idézi elő, amely Venezuelát, mint a világ egyik legnagyobb olajtartalékkal rendelkező országát sújtja. 

A tárgyaláson közvetítőként részt vett a Vatikán küldötte, illetve Kolumbia, Brazília és Ecuador külügyminiszterei is. 

Szabó Kata

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »