Választások Costa Ricán és Salvadorban

Két közép-amerikai országban, Costa Ricán és Salvadorban is választásokat tartanak február 2-án. Costa Ricán az elnök személye mellett az új parlamenti képviselőkről is döntenek.

Costa Rica

A tizenhárom elnöki induló közül hárman rendelkeznek komoly esélyekkel az Unimer által készített felmérés tanúsága szerint: a baloldali Széles Front (Frente Amplio, FA) jelöltje, José María Villalta; a jelenleg kormányzó Nemzeti Felszabadítási Párt (Partido Nacional de Liberación, PLN) jelöltje, Johnny Araya; és a Movimiento Libertario színeiben induló Otto Guevara. A negyedik helyen álló Luis Guillermo Solíst (Partido Acción Ciudadana) is esélyesnek tartják.

Ahhoz, hogy már az első körben eldőljön az eredmény, legalább 40%-ot kell elérnie valakinek, így valószínűleg második forduló is lesz, melyre áprilisban kerül majd sor. Akkor a vasárnapi szavazáson a két legtöbb szavazatot elnyerő jelölt közül választanak. A három legfőbb esélyes között szoros a verseny, éppen ezért a jelöltek szavazásra buzdították a Costa Rica-i választópolgárokat.

A kampányok középpontjában a szegénység elleni küzdelem, a növekvő jövedelmi különbségek felszámolása és a korrupció elleni harc álltak. A régió mintaországának számító Costa Ricában az utóbbi években romlottak a gazdasági mutatók, egyre növekvő kihívást jelentenek a szegénység és a társadalmi egyenlőtlenségek. A demokratikus intézményrendszerbe vetett bizalom is csökkent a korrupciós botrányok miatt. Az elnöki indulók közül például nyomozás folyik a kormánypárt jelöltje, Johnny Araya ellen. Araya igyekszik elhatárolódni a kormány körüli botrányoktól. „Vannak javítani való hibák, melyeket orvosolni fogunk” – üzente egy kampánybeszédében.

Az államfő mellett a két alelnök és az 57 parlamenti képviselő személyéről döntenek a választópolgárok vasárnap. A mostani választások az elsők, melyen a külföldön élő Costa Rica-iak is szavazhatnak.

Salvador

Az öt elnökségért induló közül a két legjelentősebb párt jelöltjei között szoros a verseny. A kormányzó baloldali Faramundo Martí Nemzeti Felszabadítási Front (Frente Farabundo Martí para la Liberación Nacional, FMLN) színeiben a jelenlegi alelnök, Salvador Sánchez Cerén indul. Sánchez az 1980 és 1992 között zajló polgárháború során a gerillák egyik vezetője volt. Az ellenzéki Arena jelöltje a főváros korábbi polgármestere, Norman Quijano.

Egy január közepén közzétett felmérés alapján Sánchez a szavazatok 46,8 százalékát szerezné meg, míg Quijano a 32,8 százalékát. 14,7 százalékot kapna a harmadik helyen álló jelölt, az ország korábbi elnöke, a jobboldali Unidad pártkoalíció színeiben induló Elías Antonio Saca. Valószínű, hogy egyik jelölt sem szerzi meg a szavazatok abszolút többségét az első fordulóban, így márciusban második fordulót kell majd tartani.

Az országot érintő legfőbb kihívások a rossz közbiztonság, a szegénység, a munkanélküliség. Sánchez programja az oktatásra fókuszál, a külföldi beruházások számára stabil jogi és pénzügyi kereteket szeretne teremteni. Kibővítené az olyan szociális programokat, mint például az iskolai egyenruhát és felszerelést biztosító „Iskolai Csomag Program” (Programa Paquete Escolar). Quijano kemény fellépést hirdetett az erőszak és a bűnbandák ellen. Növelné a rendőri jelenlétet, valamint bővítené a börtönökben az infrastruktúrát. Azokat a 18 és 30 év közötti fiatalokat, akik nem tanulnak és nem is dolgoznak, besoroznák a hadseregbe. Ha bűncselekményt követnek el, a katonai büntető jogszabályok vonatkoznának rájuk. Az oktatási beruházások növelése a jobboldal programjában szintén fontos elem.

Metzger Dóra

Friss hírek