2013-ban csökkent a kitoloncoltak száma az Egyesült Államokban

10 százalékkal csökkent az Egyesült Államokból kitoloncoltak aránya tavalyhoz képest, Obama elnöksége alatt most először – írja a Los Angeles Times.

A bevándorlási politika az egyik legvitatottabb kérdés az amerikai társadalomban. Az egész világon az Egyesült Államokba érkezik a legtöbb bevándorló. 2013-ban az amerikai lakosság 14 százaléka született külföldön, akiknek a fele Latin-Amerikából és a karibi térségből származik. A most nyilvánosságra hozott statisztikák alapján, a szeptember 30-ig tartó tizenkét hónapban 369 ezer illegális bevándorlót küldtek haza. Obama ötéves elnöksége alatt összesen közel kétmillió migránst toloncoltak haza, ez az érték pedig egyik elnöknél sem volt még ilyen magas.

Az utóbbi két évben több változtatás is történt az USA migrációs politikájában. A legnagyobb hatást elérő módosítás az volt, hogy elkezdték kiemelten kezelni a bizonyítottan bűnöző személyeket, valamint a bevándorlási előírásokat többszörösen megsértőket. Ennek alapja az volt, hogy úgy vélték, a vízummal nem rendelkező bűnözők felkutatása és hazaküldése túl sok időbe kerül. Ennek eredményeként a még a határon elfogott illegális bevándorlók azonnali hazatoloncolása 55 százalékkal nőtt az elmúlt öt évben. Ráadásul az El Salvadorból, Hondurasból és Guatemalából származó bevándorlók aránya elkezdett csökkenni, mivel a hazatoloncolás Közép-Amerikába hosszabb ideig tart, mint a szomszédos Mexikóba, ahonnan még mindig a legtöbben érkeznek.

A migránsokat támogatók tüntetéseket, demonstrációkat tartottak azt követelve, hogy állítsák le a kitoloncolásokat, amelyek szétszakítják a családokat. A Los Angeles-i városi tanács decemberben elfogadott egy indítványt, amelyben felhívást intézett Obama elnökhöz annak érdekében, hogy függessze fel a kitoloncolásokat azoknál a személyeknél, akik nem büntetett előéletűek. A Demokrata Párt szintén kérte az elnököt, hogy állítsa le ezeket az eljárásokat azoknál a bevándorlóknál, akik a tervezett migrációs reformtörvény alapján megfelelnének a letelepedés feltételeinek.

A kongresszus bevándorlási politikáról szóló vitái elakadtak az elmúlt hónapokban. A Szenátus júniusban elfogadott egy törvényt, amely alapján tizenhárom év alatt lehetne amerikai állampolgársághoz jutnia az országban illegálisan tartózkodóknak, valamint 30 milliárd dollárral egészítenék ki a határvédelemre fordított összeget – a képviselőház azonban nem szavazta meg a javaslatot. A republikánusok jövő tavaszra ígérik, hogy bemutatják a számukra is megfelelő törvénytervezetet. Obama elnök kijelentette, hogy csak olyan törvényt fog aláírni, amely a tizenegy millió illegális bevándorló nagy részét állampolgársághoz tudja segíteni. Az egyik vitás kérdés azonban továbbra is az, hogy külön kezeljék-e azokat, akik illegálisan érkeztek az országba azoktól, akiknek a vízuma járt le.

A Pew Research Center közvélemény-kutatása azt mutatta, hogy a latin származású lakosság körében, a bevándorlási törvény reformja, valamint a deportálások leállítása áll az élen az őket foglalkoztató társadalmi kérdések sorában. A megkérdezettek közül sokan elmondták, hogy számukra fontosabb, hogy legálisan élhessenek és dolgozhassanak az országban, mint hogy megszerezzék az állampolgárságot. Jól mutatja ezt az is, hogy a latin származású migránsok csupán 44 százaléka vált amerikai állampolgárrá.

Liberális csoportok szerint a kitoloncolások csökkenése bizakodásra ad okot, azonban a mértéke még nem elegendő és további intézkedésekre van szükség ahhoz, hogy kiszűrjék a veszélyes elemeket. A jelenlegi rendelkezések ugyanis kiszélesítették a bűnöző fogalmát, így azok is bekerülhetnek a kitoloncoltak közé, akik az országba való illegális belépésükkor sértették meg a törvényt. Így történhetett, hogy 2013-ban a hazatoloncoltak 59 százaléka volt büntetett előéletű, míg öt évvel ezelőtt ez az arány 31 százalék volt. A konzervatívok ezzel szemben azzal vádolják Obamát, hogy a kitoloncoltak számának csökkenését tűzte ki célul, nem pedig a hatékonyabb és eredményesebb bevándorlási politika elérését. Ezért is tartják fontosnak a republikánusok, hogy megfelelő törvényi háttérrel rendelkezzen ez a kérdés.

Baranyi Tímea

Friss hírek