Hivatalosan is elnézést kértek az európai országok Moralestől

Nem szakadtak meg véglegesen a diplomáciai kapcsolatok Bolívia és az elnöktől kényszerleszállást megtagadó európai országok között.

Bolívia elnöke, Evo Morales tegnap kijelentette, hogy a néhány hete Európából visszahívott diplomatái hamarosan folytatják külügyi szolgálatukat. Mindez azután történt, hogy Spanyolország, Portugália, Olaszország és Franciaország hivatalosan is elnézést kért az elnöktől, amiért július elején megtagadták gépétől a leszállási engedélyt, azt feltételezvén, hogy az Egyesült Államok által körözött Edward Snowden is a fedélzeten van.

Morales szerdán úgy nyilatkozott, hogy habár nem teljesen elégedett a bocsánatkérésekkel, továbbra is az egymás kölcsönös tiszteletén alapuló kapcsolatok fenntartására törekszik az említett európai országokkal.

Július 2-án a bolíviai elnök Moszkvából La Pazba tartó gépe végül Bécstől kapott leszállási engedélyt, ahol az elnök 14 órás várakozásra kényszerült, amíg átvizsgálták a gépét. Morales szerint a leszállási engedélyt megtagadó többi európai ország egyértelműen az Egyesült Államok utasítására cselekedett.

Washington és La Paz között már 2008 óta nincs nagyköveti szintű diplomáciai kapcsolat.

Kovács Réka

Friss hírek