Kinevezték Egyiptom ideiglenes elnökét

A tegnapi nap folyamán letelt a hadsereg által Mohamed Murszinak adott 48 órás ultimátum, amelynek következtében megfosztották elnöki pozíciójától és házi őrizetbe helyezték, valamint a bázisát alkotó Muszlim Testvériség számos tagja ellen elfogató parancsot adtak ki. Murszi helyére az alkotmánybíróság elnökét, Adli Manszúrt nevezték ki. Az országban új választások kiírására tettek ígéretet, de azt még nem lehet tudni, hogy erre mikor kerül sor. A nemzetközi közösség is megszólalt az egyiptomi események kapcsán, a nyugati vezetők többsége nem ítélte el Murszi hadsereg általi eltávolítását, de hangsúlyozták, hogy minél hamarabb rendezni kell a legitim hatalom kérdését, a hadsereg vezető szerepe aggodalomra ad okot.

Július 3-án az egyiptomi hadsereg megfosztotta hatalmától és házi őrizetbe helyezte az ország első demokratikusan megválasztott elnökét, Mohamed Murszit, aki alig egy évet tölthetett ki hivatali idejéből. A BBC információ szerint az elnöki stáb tagjai is őrizetben vannak, a Muszlim Testvériség 300 tagja ellen pedig elfogatóparancs van érvényben. Az eseményekre azt követően került sor, hogy ismét milliós tömeget megmozgató, több napos tüntetéshullámra került sor Egyiptom nagyvárosaiban, Murszi ellenzői mellett a támogatói is utcára vonultak.

Az egykori elnökkel szemben számos vádat megfogalmaztak: képtelen volt kezelni a gazdasági problémákat, nem történt előrelépés a jog előtti egyenlőség és társadalmi igazságosság megteremtésében, a munkanélküliek aránya nem csökkent, az élelmiszerárak emelkedése szintén súlyos terhet ró a lakosságra. Politikai ellenfelei azért kritizálták, mert véleményük szerint arra használta elnöki jogkörét, hogy bebetonozza a Muszlim Testvériség hatalmát és túl nagy teret engedett az iszlamista törekvéseknek. A hadsereg szerint Murszi képtelen volt megfelelni a választópolgárai igényeinek. Az elnökkel szemben megfogalmazott vádak tükrében nem meglepő, hogy egyes források szerint a milliós nagyságrendet is elérte a tüntetésen résztvevő civilek száma, a másik oldalról számos ellenzéki párt és vallási vezető csatlakozott a változást igénylők táborához. 

Mohamed Murszi szerdai eltávolítását követően csütörtök reggel már le is tette esküjét az ideiglenes államfő, az alkotmánybíróság elnöke, Adli Manszúr. Manszúr első nyilatkozatában azt ígérte, megóvja a forradalom szellemét, amely 2011-ben eltávolította Hoszni Mubarakot az ország éléről. Egyiptom demokratikus jövőjének garantálása érdekében szabad választásokat fognak tartani, hogy az emberek akarata jusson érvényre. A frissen beiktatott elnök nem feledkezett meg az őt kijelölő hadseregről sem, amelyet a nemzet lelkiismeretének nevezett, amely garantálja a biztonságot. 

Bár a hadsereg vette át a vezető szerepet a 48 órás ultimátum révén, a Reuters hírügynökség információi szerint az ENSZ, az Egyesült Államok és számos nyugati nemzet egyetért abban, hogy nem történt puccs, hiszen nem került sor fegyveres összetűzésre, ugyanakkor a nemzetközi sajtóban mégis gyakran visszatér a kifejezés. A nyugati országok vezetői egyetértenek abban, hogy a hadsereg szerepvállalása aggodalomra ad okot, ezért minél előbb vissza kell adniuk a kezdeményező szerepet a politikusoknak és a választások révén a társadalomnak. Barack Obama reagálásában hangsúlyozta, hogy minél hamarabb át kell vennie az irányító szerepet egy demokratikusan választott civil kormányzatnak és óva intette a jelenlegi vezetést az önkényes letartóztatásoktól és fogvatartástól. Ezen túl pedig az Egyiptom számára nyújtott évi 1,3 milliárd dolláros támogatást is felülvizsgálják. David Cameron brit miniszterelnök  kihangsúlyozta, hogy a demokratikus átmenetben minden egyiptomi pártnak lehetőséget kell kapnia a részvételre. Az ENSZ főtitkára, Ban Ki Moon is megszólalt az eset kapcsán, nyilatkozatában jogosnak nevezte az egyiptomi tüntetők aggodalmait, de hozzátette, hogy a katonai beavatkozás mindig aggodalomra ad okot.

Mohamed Murszi eltávolításának bejelentése után békés ünneplésekről számoltak be számos nagyvárosban, a csütörtök délelőtt szintén csendesnek bizonyult, de az elemzők szerint korán sincs biztosíték arra, hogy nem folytatódnak az utcai összecsapások. Nem szabad elfelejteni, hogy a Muszlim Testvériség igen népszerűnek számít, támogatói bázisa korábban is részt vett utcai megmozduláson és most sem kizárt, hogy Murszi leváltása további zavargásokat eredményezhet az elkövetkező napokban.

Romász Andrea

Friss hírek