Ferenc pápa közeledne az iszlám világhoz

Ferenc pápa pénteken, vatikáni diplomatákkal folytatott találkozóján felszólította a nyugati világot, hogy építsen ki szorosabb együttműködést az iszlám világgal, valamint arra kérte a vezetőket, hogy vessenek be újabb eszközöket a szegénység elleni küzdelemben és a környezet megóvása érdekében.

Az új pápa azt is kiemelte, hogy a leggazdagabb országok esetében különösen fontos a „lelki szegénységgel” szemben folytatott harc is, amely napjainkban egyre súlyosabb problémát jelent. Ezért törekedni kell arra, hogy újra szorosabb kapcsolat alakulhasson ki Isten és ember között.

„Hány szegény ember van még mindig a világon. És mennyi szenvedést tapasztalnak ezek az emberek” – mondta a diplomatáknak a katolikus egyházfő.

A katolikus egyház  – amelynek működését az elmúlt években botrányok és a belső megosztottság kísérte – kritikusai szerint ugyanakkor a fogamzásgátlás elutasítása éppen a szegényeket sújtja leginkább. Mások ezzel szemben továbbra is úgy gondolják, hogy a katolikus egyház nagyban hozzájárul a fejlődéshez az általuk üzemelt számtalan kórházon, iskolán és árvaházon keresztül. Afrikai katolikusok például kijelentették, hogy azt szeretnék, ha az új pápa megvédelmezné az egyház olyan hagyományos tanításait, mint a fogamzásgátlás, az abortusz és azonos neműek házasságának elutasítása.

I. Ferenc pápa pénteken egy, a Szentszékhez akkreditált diplomatákkal folytatott találkozó keretében szólalt meg és rajtuk keresztül küldte az üzenetét az általuk képviselt 180 ország vezetőjének, amelyekkel a Vatikán diplomáciai kapcsolatban áll.

A fentiek mellett arra is felszólított, hogy az országok igyekezzenek megőrizni a vallás központi szerepét a mindennapokban és mozdítsák elő a vallások közötti párbeszédet annak érdekében, hogy az egyes kultúrák közelebb kerüljenek egymáshoz és valódi testvériség alakuljon ki közöttük.

„E feladat megvalósításában alapvető szerep jut a vallásnak. Nem lehet hidat építeni az emberek közé Isten részvétele nélkül” – mutatott rá a pápa.

„Ugyanakkor mindennek az ellenkezője is igaz: nem lehetséges Istennel kapcsolatot létesíteni, figyelmen kívül hagyva többi emberi kapcsolatunkat. Éppen ezért párbeszédre kell törekedni más vallásokkal, véleményem szerint elsősorban az iszlám világgal” – mondta az egyházi vezető.

Párbeszéd, nem rivalizálás

„Kifejezetten azt szeretném, hogy a köztünk lévő párbeszéd segítsen hidat építeni az emberek között oly módon, hogy senki ne ellenséget lásson a másikban, ne egy versenytársat, hanem tulajdon testvérét” – tette hozzá a pápa.

A katolikus egyházfő hangsúlyozta a szegények megsegítésének és a környezet megóvásának fontosságát is, ezzel magyarázva, hogy miért épp a Ferenc nevet vette fel Assisi Szent Ferenc után, aki szigorú önmegtartóztató életmódot követett, fontosnak tartotta a szegények támogatását és a természet szeretetét.

Megválasztása óta Ferenc pápa már több ízben felhívta a figyelmet a környezetvédelem fontosságára, s ez a diplomatákkal folytatott beszélgetésen is hangsúlyos gondolatként jelent meg. „Ezen a ponton ismét Szent Ferencre kell gondolnom, aki mély tiszteletet mutatott minden földi teremtménnyel szemben, fontosnak tartotta a természet védelmét, amelynek erőforrásait manapság sok esetben nem jó célokra használunk fel, hanem mohón kisemmizzük, másoknak ártva ezzel” – mondta Ferenc pápa.

Szerinte a szegénység elleni küzdelem annak mind anyagi, mind szellemi értelemében a béke megteremtésére és a hidak építésére szolgál. „Ezek azok a pontok, amelyek mentén végig szeretném járni az utat mindazokkal az országokkal együtt, amelyeket önök képviselnek” – összegezte mondandóját az egyházfő.

Beszédében a pápa továbbá köszönetet mondott a világ azon keresztényeinek, akik erőfeszítéseket tesznek a betegek, árvák, hajléktalanok, és egyéb a társadalom peremére szorult emberek segítéséért, és akik ezáltal hozzájárulnak, hogy egy emberségesebb és igazságosabb társadalomban éljünk.

A Vatikán a héten arról számolt be, hogy a pápa a szokásoktól eltérően a Szentszék, vagy Róma valamely temploma helyett egy, a fiatalkorúakat fogva tartó börtön kápolnájában tartja meg szentmiséjét, nagycsütörtökön.

Ferenc pápa, megválasztása óta – II. János Pál pápa egykori szokásához híven, amelyet aztán XVI. Benedek nem követett – több kívülálló személyt is meghívott, hogy vegyen részt a reggeli szentmiséken. Csütörtökön saját vatikáni személyzetét látta vendégül, pénteken pedig a Szentszék kertészeit invitálta reggeli miséjére.

A hétvégén az egyházfő a nyári pápai rezidenciára utazott, Róma déli részére, hogy elődjével, XVI. Benedekkel találkozzon, aki hatszáz év után az első pápa, aki lemondott e tisztségről, arra hivatkozva, hogy már nem érez magában elég erőt feladata ellátásához.

Czifra Dóra

Friss hírek