Újabb Kennedy az amerikai politikában

Az ifjabb Ted Kennedy úgy döntött, ő is beszáll a generációk óta működtetett családi vállalkozásba, a politikába. Ez a Kennedy azonban felmenőinél kevésbé tűnik elhivatottnak, inkább csak támogatói szeretnének sikert kovácsolni a jól hangzó névből.

Edward Moore „Ted” Kennedy Jr. a családi hagyományoktól eltérően igen sokat várt azzal, hogy a politika színterére lépjen. John F. Kennedy unokaöccse 51 esztendősen készül belevágni a nagypolitikába, azt viszont egyáltalán nem lehetne állítani, hogy tapasztalatlanul indulna a harcba.

Hívta a kötelesség

Barack Obama tavaly novemberi újraválasztását követően világossá vált, hogy az elnök változtatásokat tervez a kulcstárcák élén. Ennek megfelelően megindult a „helyezkedés”, a lobbicsoportok mindent megtettek annak érdekében, hogy saját jelöltjeiket próbálják a megüresedett  helyekre ültetni. Ekkor merült fel először komolyabban a fiatalabb Ted Kennedy neve, aki 51 éves kora ellenére meglepő módon még nem kóstolt bele a politikába.

Támogatói legszívesebben John Kerry korábbi pozíciójában látták volna viszont Kennedy-t. A jól hangzó családnév ugyanis nem csak az adományozók, hanem a választópolgárok számára is vonzó. Noha támogatói mindent megtettek ennek érdekében, Kennedy végül mégsem vállalta, hogy versenybe száll. „Nem gondoltam komolyan ezt a lehetőséget” – mondta később.

Azóta viszont megváltozott a helyzet. A fiatalabb Ted Kennedy-nek egész életében könyörögtek – legfőképpen édesapja –, hogy válassza a politikai pályát, minderre pedig most látta elérkezettnek az időt. Arra a kérdésre, hogy miért döntött végül így, Ted Kennedy érdekes választ adott: „Hívott a kötelesség” – mondta. Ez elég szokatlan, ugyanis ha valaki úgy dönt, hogy karrierjét politikusként folytatja tovább, akkor általában – még egy Kennedy esetében is – azt várják el tőle, hogy egy bizonyos ügy vagy célkitűzés köré szervezze működését. Ezzel szemben Ted Kennedy csak azt teszi, amit mindenki elvár tőle: teljesíti a kötelezettségét.

Úgy tűnik, az ifjabb Ted Kennedy cinikusan szemléli a politikát. Amikor ugyanis arról kérdezték, hogy hogyan kezd hozzá politikai karrierjének elindításához, csupán ennyit mondott: „Felhasználtam minden kapcsolatomat és barátomat, akik segíthetnek nekem.” A Kennedy családban felnőve nem valószínű, hogy hiú ábrándokat kergetne azzal kapcsolatban, hogy mi van a valódi nagypolitika hátterében.

Nehéz volt az út

A politikusi pálya kézenfekvőnek tűnhet egy Kennedy számára, de sokszor nem a legjobb választás. Nem csak a családtagokkal kapcsolatos tragédiák miatt, hanem azért sem, mert hatalmasak az elvárások velük szemben. Patrick Kennedy ezt így fogalmazta meg: „Ez a kérdés mindannyiunkkal kapcsolatban. Hogyan illünk bele ebbe a csodálatos örökségbe, amibe beleszülettünk?”

A családi örökség ellen Ted Kennedy is tiltakozott, noha korábban is lett volna lehetősége politikai pályára lépni. 1985-ben a massachusetts-i képviselő, Tip O’Neill bejelentette, hogy mandátuma lejártakor visszavonul. Ez nagyszerű alkalom lett volna Ted Jr. számára, hogy megkezdje politikai karrierjét, hiszen ő is ebben a kerületben, Sommerville városában élt ekkor. Őt azonban nem érdekelte a lehetőség, nem úgy mint unokatestvérét, John F. Kennedy fiát, aki megnyerte a választást. Ted, hogy minél messzebb kerüljön a politikától, erdészeti tanulmányokba kezdett.

Azért is várt ilyen sokáig a politizálással, mert nem szerette volna, ha egydimenziós karakterként beskatulyázzák a „fogyatékkal élő politikus” szerepébe, aki mindent megtesz annak érdekében, hogy sorstársainak segítsen. 12 éves korában ugyanis csontrákot diagnosztozáltak nála, aminek következtében egyik lábát részlegesen amputálni kellett.

Számos Kennedy-hez hasonlóan ő is küzdött alkohol- és drogproblémákkal. Ennek oka szerinte az, hogy egy olyan családban nőtt fel, aminek tagjaként mindenki elvárt tőle valamit. „Nem kell sok fantázia ahhoz, hogy belássuk: a családomban az alkohol rengeteg embernek okoz problémát” – mondta el korábban.

Családi örökség

Az igazi áttörés Ted számára 2009-ben, édesapja halálát követően érkezett el. Sokak által vitatott beszédet mondott a temetésen, de mindenki számára nyilvánvalóvá tette: készen áll arra, hogy folytassa a „családi vállalkozást”. „A nevem Ted Kennedy Jr. Noha nem volt mindig könnyű együtt élni ezzel a névvel, soha nem voltam rá büszkébb, mint most” – mondta el beszédében.

Ted Kennedy Jr. két évtizeddel idősebb és sokkal tapasztaltabb, mint édesapja volt, amikor 1962-ben belépett a politikai életbe. A mögötte álló csapat most mindent megtesz annak érdekében, hogy adott alkalommal mihamarabb versenybe szállhasson.

Hozzá közel állók szerint Ted Kennedy családi háttere ellenére is közvetlen, a földön két lábbal álló ember maradt. Menedzsment-tanácsadó cége 130, javarészt fogyatékkal élő embert foglalkoztat, a politikát – benne pedig saját szerepét – már-már cinikusan szemléli. Könnyen meglehet azonban, hogy ez a szokatlan látásmód és a Kennedy név együttese a későbbiekben sikert hozhat számára.

Pintér Melinda

Friss hírek