„Személyes összetűzés nélküli hadviselés” jön az oroszoknál

Az oroszok saját katonáik és bajtársaik megóvását tűzték ki célul 2020-ig, és erre sok pénzt akarnak költeni.

Dimitrij Rogozin miniszterelnök-helyettes kijelentette, hogy a jelenlegi orosz fegyverkezési programnak fő célja, hogy minimalizálják a katonai áldozatok számát. Egy 2013. március 15-ei beszédében Rogozin arról nyilatkozott, hogy 2020-ig Oroszország hadserege olyan fegyverekkel lesz felszerelve, melyek lehetővé teszik a „személyes összetűzés nélküli hadviselést”.

„Úgy kellene alakítanunk ezt a fejlődést, hogy a hadsereg tagjai átálljanak a közvetlen kapcsolatot nélkülöző hadviselésre, tehát hamarabb kapjuk el az ellenséget, mielőtt ők kapnának el minket, így megsemmisítve őket még mielőtt  eszükbe jutna, hogy teljesen elpusztítsák a hadseregünket.” – idézi Rogozint a Russia Today hírcsatorna.

Továbbá, a miniszterelnök helyettes fegyverkezési specialisták részvételével hozzátette, hogy fontos volt a 2008-as események után történtek kielemzése, amikor is az orosz hadseregnek és a békefenntartóknak kellett a katonai műveleteket irányítaniuk, hogy visszaverjék a Dél-Oszétiát ért grúz támadást.

„Mindent aszerint kell szerveznünk, hogy a jövőben úgy irányíthassuk az olyan küldetéseket, melyekben nem vagyunk biztosítva, se a katonai kisegítő személyzet, se a katonák, se a parancsnokok ne haljanak meg.” – mondta Rogozin.

Hivatalos jelentések szerint 74 orosz katonai kisegítő személy halt meg az öt napos küldetés során Dél-Oszétiában és Grúziában. Továbbá 19 másik katonát harc közben eltűntnek nyilvánítottak.

Rogozin azonban kemény büntetést ígért korrupcióért a védelmi iparban. Véleménye szerint az állam hatalmas mennyiségű pénzt halmozott fel a saját fegyverkezési programjához, ezzel is bevonzva „mindenféle dögkeselyűt”. „Ezeket a bűnöket, mint a belbiztonságban történt lopást, a legkegyetlenebb módon kell megtorolni, mivel tulajdonképpen hazaárulás” – mondta Rogozin.

A 2012-es év végén, az Orosz Védelmi Minisztérium bejelentette, hogy 2013-ban 1.3 milliárd rubelt (több mint tíz ezermilliárd forint) fog katonai kiadásokra költeni, ez 50%-al több, mint amennyit 2012-ben költöttek az oroszok. Az összes, a hadseregnek gyártók szerződéseit 2013. április 15-ig alá kell írni – írja Rogozin kijelentését a Russia Today orosz hírcsatorna.

2012 decemberében az orosz parlament elfogadott egy olyan állami törvény-kiegészítést a katonai megrendelésekről, mely a hosszú-távú projektek árainak az egyeztetését megengedi, valamint részletezi a büntetéseket, amelyeket a beszállítóknak kell fizetniük, ha nem tartják be a szerződésben leírtakat.

Erdélyhegyi Dániel

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »