A republikánusok politikai háborúval fenyegetnek

Nem adják fel a republikánusok: hiába kénytelenek beleegyezni az adóemelésbe a „fiscal cliff” elkerüléséhez, az adósságplafon szintjének megemeléséhez nem fognak hozzájárulni.

Egyre inkább úgy tűnik, hogy a republikánusok elveszítik a harcot az adókkal kapcsolatban, így most megpróbálnak visszavágni. Politikai háborúval fenyegetnek: előre jelezték, hogy amikor jövő évben elérkezik az idő, hogy a törvényhozók megemeljék az Egyesült Államok adósságplafonjának a szintjét, a demokraták nem biztos, hogy számíthatnak a republikánus szavazatokra is.

Új frontot nyitottak

Lindsey Graham, észak-karolinai szenátor szinte rögtön Obama újraválasztása után ígért „pokoli harcot” a jövő évre abban az esetben, ha az elnök mindenáron keresztülviszi tervét az adóemeléssel kapcsolatban, miközben nem tesz lépéseket az ország krónikus költségvetési hiányának és államadósságának leszorítása érdekében. „Eljön majd a pillanat februárban vagy márciusban, amikor meg kellene emelnünk az adósságplafon szintjét. Nem fogok erre igennel szavazni, ha addig nem történik meg a Medicare jogosultsági körének felülvizsgálata. Ha minden így marad, akkor mi is Görögország leszünk” – mondta el Graham.

A republikánusok szerint a kiterjesztett egészségbiztosítási rendszer – népszerűbb nevén az Obamacare – miatt szükséges megszorító intézkedések is nagyban hozzájárulnak a gazdaság kedvezőtlen helyzetéhez. Mitch McConnel, a szenátus republikánus tagjainak vezetője is Grahamhez hasonló szavakat használt: „Bizonyítani fogjuk, hogy más az elképzelésünk az ország jövőjéről”.

Obama szerintük szándékosan akadályozta a tárgyalások előrehaladását azzal, hogy megtagadta költségcsökkentési tervei részletes ismertetését.  A Fehér Ház szóvivője, Jay Carney azonban bejelentette: tévednek, az elnök ugyanis több mint egy évvel ezelőtt részletezte ezen intézkedésit. Hozzátette, a republikánusok sem árulták még el, hogy hogyan kívánnának bevételnövekedést elérni csupán az adórendszer reformjából, de „sokat segítene, ha megtennék”.

A republikánusok ezen a héten tett nyilatkozatai azt mutatják: lemondtak már arról, hogy az idei évben bármiféle eredményt érnek el az adóemelés megakadályozásával kapcsolatban, erejüket így mindinkább az adósságplafon szintjének megemelésével kapcsolatos várható politikai játszmákra koncentrálják. A demokraták szerint azonban az, hogy a republikánusok nyereséget próbálnak kovácsolni abból, hogy nem mennek bele az adósságplafon emelésébe, visszafelé fog elsülni.

Kampánykérdés

Az elnök több olyan kampányjellegű rendezvényen is részt vett a közelmúltban, ahol az alkukötés mellett korteskedett és borús jövőképet vázolt fel az amerikaiaknak arra az esetre, ha mégis életbe lépne a „fiscal cliff”. A téma az elnök számára különösen fontos, ugyanis az egész adókérdés Obama újraválasztási kampányának középpontjában állt. Hétfőn az elnök ismét világossá tette, hogy továbbra is tartja magát korábbi meggyőződéséhez és hisz abban, hogy a vagyonosabbaknak többet kell fizetniük.

A „fiscal cliff” közelsége azonban nem csak a republikánusok véleményét változtatja meg, hanem maga az elnök is átértékeli korábbi kijelentéseit. „Hajlandó vagyok kis mértékű kompomisszumra” – mondta Obama a napokban, hiába tűnt korábban megingathatatlannak, amikor azt nyilatkozta, hogy az adóemelés „olyan alapelv, amiről nem vagyok egyezkedni.”

A felek azonban továbbra sem tudnak kilépni az ördögi körből. Obama és a demokraták azt nyilatkozták, hogy miután a republikánusok elfogadták az adóemelést, készek lennének egyezkedni velük arról, hogy felülvizsgálják a Medicare jogosultsági körét; a másik fél szerint viszont először ezekről a kérdésekről kell tárgyalniuk, mielőtt beleegyeznének a magasabb közterhekbe.

Továbbra sincs alku

A republikánusok eddigi „anti-adó” megközelítésében repedések keletkeztek, hiszen egyre többen állnak a demokraták mellé és egyeznek bele az adóemelésbe azért, hogy alku születhessen és elkerüljék a „fiscal cliff”-et. Ráadásul a közvélemény-kutatások legfrissebb eredményei azt mutatják, hogy az amerikaiak többsége támogatja Barack Obama „fiscal cliff” tárgyalásokon képviselt álláspontját. Egy kedden nyilvánosságra hozott Gallup-felmérés szerint az amerikaiak 70 százaléka akarja, hogy a kongresszus és a Fehér Ház végre kompromisszumra jusson és ezzel elkerülhető legyen a költségvetési szakadék – ez az arány a múlt héten 62 százalék volt.

Az idő azonban sürget: a washingtoni politikusoknak három hetük van arra, hogy egyezségre jussanak, különben január elsején automatikusan életbe lép a „fiscal cliff”, vele együtt pedig az adóemelések és a költségcsökkentő intézkedések. Megegyezés nélkül minden egyes amerikai adóterhei növekedni fognak, közgazdászok pedig azzal fenyegetnek, hogy újabb globális válság is kialakulhat.

Az tehát, hogy lesz-e alku vagy sem, még az idén eldől. Mindkét oldal egyetért abban, hogy az államnak több bevételt kell szereznie – a felek csak abban nem tudnak megegyezni, hogy honnan és mennyit. Obama és a demokraták az évi 250 ezer dollárnál többet keresők adóterheit szeretnék emelni, ebből a következő években 1,6 billió dollár bevétellel számolnak. A republikánusok viszont az adórendszer reformja és a kiskapuk bezárása segítségével akarnak 800 milliárd dollárnyi bevételhez jutni.

Egy esetleges megállapodás esetén maga a törvényhozási folyamat legalább egy hetet vesz igénybe, ez pedig azt jelenti, hogy karácsony az az utolsó határidő, amit a feleknek tartaniuk kell, ha még idén meg akarnak egyezni. Úgy tűnik, a végsőkig kivárnak.

Pintér Melinda

Friss hírek