Botrányosan kezdett az új ukrán parlament

Tömegverekedés a képviselők között, félmeztelen Femen aktivisták, új házelnök, és régi-új miniszterelnök – így jellemezhetjük az októberi választások után megalakult ukrán törvényhozás első napjait.

Az új összetételű ukrán parlament első ülését több kisebb botrány is tarkította, így hát ott folytatják, ahol abbahagyták. Az október végén zajló választásokon a Viktor Janukovics elnököt támogató Régiók Pártja szerezte meg a legtöbb szavazatot, a második pedig a jelenleg is börtönbüntetését töltő Julija Timosenko ellenzéki pártja, az Egyesült Ellenzék lett. A parlamentbe bekerült Vitalij Klicsko UDAR nevű pártja, valamint az ukrán nacionalista párt, a Szvoboda és az Ukrán Kommunista Párt is.

A Verkhovna Rada alakuló ülését először a Femen, feminista mozgalom tagjai zavarták meg, akik félmeztelenre vetkőztek a fagyos időben és megpróbáltak betörni az ülésre, a rendőrök azonban négy demonstrálót is letartóztattak – adta hírül az Interfax. A mozgalom, a honlapján közzétett leírás szerint, az ukrán parlament állati természetére akarta felhívni a figyelmet: „Ez a Parlament, csakúgy, mint az előző, nem más, mint idomított lovak társasága, akiket beengedtek a „Szenátusba”… Ma, a Parlament a diktatúra játékszere, Ukrajnának azonban az emberek Parlamentjére van szüksége.”

Az ellenzéki Szvoboda párt képviselői szétvágták a parlament köré húzott kerítést, mert szerintünk azt törvénytelenül húzták fel, ezzel pedig korlátozták az ukrán népet abban, hogy az épülethez jusson, holott az a nép képviseletének legfőbb fóruma. A rongálásban maga a párt elnöke is besegített.

Nemcsak a Ráda kapuin kívül zajlott eseménydúsan az első ülésnap, de már az ülésterem bejáratánál is kisebb dulakodás kezdődött. Julija Timosenko pártjának tagjai a nacionalista Szvoboda párttal kiegészülve nem akartak beengedni az ülésterembe két képviselőt, akik szintén az Egyesült Ellenzék színeiben jutottak mandátumhoz, ugyanakkor nem csatlakoztak a párt frakciójához, az ellenzék ezért felszólította őket, hogy adják vissza mandátumukat. Az ülésterembe érve az ellenséges hangulatot tovább fokozta az, hogy az ellenzéki képviselők szinte kivétel nélkül a bebörtönzött exminiszterelnököt ábrázoló ruhát viseltek, hátukon a „Szabadságot a politikai foglyoknak!” felirattal.

Az ülés már az új házszabály szerint folyt le, ugyanis életbe lépett az a szabály, amely kötelezi a képviselőket a jelenléti ív aláírására és az üléstermi elektronikus regisztrációra. Ettől azt várják, hogy megszűnik az a gyakorlat, hogy a képviselők egymás helyett szavaznak. A szerdai ülésnapon több fontos kérdés is napirendre került: az EU-Ukrajna találkozó pontos menete, új házelnök kinevezése, valamint a miniszterelnök személyében is meg kellett állapodniuk, miután Mikola Azarov december 3-án lemondott.

Mikola Azarov miniszterelnök és Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője telefonon egyeztetett arról, hogy a következő EU-Ukrajna csúcstalálkozóra 2013 nyarán kerül sor, minden bizonnyal Luxemburgban – közölte az ukrán kormány sajtóosztálya. A főképviselő asszony nyilatkozata szerint az Unió azt várja Ukrajnától, hogy az gazdasági fejlődést produkáljon és a reformok útjára lépjen, valamint egy valós demokratikus átalakulási folyamat kezdődjön el.

A csütörtöki ülés sem maradhatott botrány nélkül: a Szvoboda nacionalista párt képviselői azt követelték, hogy a felszólalások nyelve kizárólag az ukrán legyen, holott a nyáron életbe lépett kisebbségi nyelvtörvény az orosz nyelvet kiemelkedő előnyökben részesíti. Ezen kívül az ellenzék választási csalással vádolta meg a regnáló koalíciót. A dulakodás azért kezdődött, mert a követelésre a Régiók Pártjának képviselője, Vadim Kolesznyicsenko (a nyelvtörvény társzerzője) oroszul reagált. Ezzel a viselkedéssel már-már hagyományt teremtenek, hiszen a képviselők közötti vita nem először fajult tettlegességig.

Azarov beszédében megszólította az ellenzések és felajánlotta azon súlyos kérdések megvitatását, amik nem tűrnek halasztást, mint Ukrajna együttműködését a Nemzetközi Valutaalappal és a Kereskedelmi Világszervezettel.Némi erőfitogtatás után a Régiók Pártjának képviselőjét, Volodimir Ribakot választották meg házelnöknek, akinek megválasztását az ellenzék egyöntetűen elutasította. Az új házelnök ígéretet tett arra, hogy ezután az állam hivatalos nyelvén szólal fel a parlamentben, miután házelnöki felszólalását oroszul kezdte. Csütörtökön a parlament jóváhagyta Mikola Azarov kinevezését a miniszterelnöki posztra, 252 igenlő szavazattal.

Gerő Mária

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »