Százharmincnyolc igen Palesztina mellett

Százharmincnyolc igen, kilenc nem és harminckilenc tartózkodás mellett megszavazták a Palesztin Hatóság nem tagállam megfigyelői állam státuszát az ENSZ Közgyűlésben. A palesztinok sikerként, államiságuk elismeréseként értelmezték a szavazás eredményét, míg az USA és Nagy-Britannia szerint ez hátráltatja a békefolyamatot és semmiféle változást nem fog hozni a palesztinok életében.

Százharmincnyolc állam támogatta a Palesztin Hatóságot abban, hogy ENSZ-beli státuszát nem tagállam megfigyelői államra módosítsák. Ezzel szerintük elindultak az önálló államiság útján, valamint megnyílt előttük a lehetőség, hogy bizonyos ügyekben a Nemzetközi Büntetőbírósághoz (International Criminal Court, ICC) forduljanak.

Ahhoz, hogy a palesztinok megkapják a státuszt, egyszerű többségre (a tagállamok ötven százaléka plusz egy) volt szükségük az ENSZ Közgyűlésében. Előzőleg nagyjából százharminc igennel számoltak, várakozásaik azonban alulmúlták a valóságot. Mindössze kilenc állam, az USA, Izrael, Panama, Kanada, Nauru, a Marsall-szigetek, Csehország, Mikronézia és Palau voksoltak nemmel a szavazás során. Magyarország, tizenkilenc európai országgal karöltve, tartózkodott.

A szavazás eredményét vastapssal, állva, palesztin zászlót lobogtatva fogadta a jelenlévők nagy része. 

A szavazás előtt Szudán, Izrael és Kanada képviselője, Törökország és Indonézia külügyminisztere, valamint Mahmud Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke mondtak beszédet. Szudán képviselője kiemelte a szavazás jelentőségét, történelminek nevezve azt. A palesztinoknak joguk van egy saját államhoz, ami felé az első lépés az, hogy Izrael visszavonul a megszállt palesztin területekről és abbahagyja a telepek építését. 

Mahmud Abbász nagy hangsúlyt fektetett beszédében az elmúlt két hét eseményeinek palesztin áldozataira, akiknek azért kellett meghalniuk, mert hittek, reméltek egy jobb jövőt, hogy szabadságban és békében élhessenek. Kiemelte, hogy azért vannak most a Közgyűlés előtt, mert békét akarnak – ellenben Izraellel. A világ számára végre eljött az idő, hogy kimondja: Izraelnek sürgősen abba kell hagynia a megszállást, az agressziót és az építkezéseket. Abbász beszédében azt is kiemelte, hogy nem az a céljuk, hogy egy évekkel ezelőtt létrehozott állam legitimitását megkérdőjelezzék, hanem hogy elismertessék egy másik állam létjogosultságát és kijavíttassanak egy példa nélküli történelmi igazságtalanságot. November 29. 1977 óta a Palesztin Szolidaritás Nemzetközi Napja, így az ENSZ-nek kötelessége ezen a szimbolikus napon igent mondania a palesztin nemzetre.

Ron Prozor, Izrael ENSZ-nagykövete beszédét az egy és egyetlen, négyezer éves gyökerekkel fennálló zsidó állam történelmi jelentőségének kiemelésével kezdte. Izrael szerint a béke csak akkor jöhet el, ha a palesztinok elismerik Izrael létezését mint zsidó állam. Prozor szerint Izrael már többször is békét ajánlott a palesztinoknak, amit ők mindig visszautasítottak, és amire terrorizmussal válaszoltak, amelyben Irán támogatja őket, és amelyért sohasem vállaltak felelősséget. Azzal vádolta továbbá Abbászt, hogy úgy akarja elismertetni saját államát, hogy közben ő sem ismer el egy államot, valamint úgy akarja irányítani Palesztinát, hogy területeinek fele fölött (Gázai-övezet) nincs szava, sőt, be sem teheti a lábát.  

Kanada képviselője kiemelte, hogy azért szavaznak nemmel az indítványra, mert elleneznek minden egyoldalú lépést a kérdésben, legyen szó akár a palesztinokról, akár Izraelről. A konfliktus túlságosan összetett ahhoz, hogy ilyen intézkedésekkel megoldható legyen. Céljuk, hogy létrejöjjön egy palesztin állam, amely békében és biztonságban él együtt Izraellel.

Ahmet Davutoglu török külügyminiszter teljes támogatásáról biztosította Abbászt, a Palesztin Állam elnökének nevezve őt. Egy hasonlattal élve kiemelte, hogy eddig a nemzetközi közösség szemet hunyt a palesztin állam kérdése felett, most azonban elérkezett az idő és a lehetőség, hogy felnyissák szemeiket. A szudáni képviselőhöz hasonlóan ő is történelmi jelentőségűnek nevezte a csütörtöki szavazást, ahol lehetőséget kaptak az ENSZ tagállamai, hogy helyrehozzák történelmi hibájukat. 

A szavazás után az USA képviselője beszédében elmondta, hogy az Egyesült Államok sokat dolgozott azon, hogy megoldást találjon a kérdésben és előmozdítsa a békét, amit mindkét fél megérdemel. Két államra van szükség, mert két népről van szó; egy független palesztin államról, amely békében él együtt a demokratikus zsidó állammal. A csütörtöki szavazás eredményét pedig annyiban kommentálta, hogy a hozzá fűzött magas remények el fognak bukni. Ebben Nagy-Britannia képviselője is megerősítette, aki szerint a terepen semmilyen változás nem lesz majd érezhető; a palesztin emberek ugyanúgy fognak felkelni holnap, mint tették azt ma vagy tegnap. Kiemelte még, hogy Nagy-Britannia szerint egyre kisebb az esélye annak, hogy megvalósuljon a két állam megoldás, így mielőbb újra kell kezdeni a tárgyalásokat, amihez a nemzetközi közösség segítségét kérik. 

Aaron David Miller CNN-en megjelent cikke szerint azonban az, hogy megváltozott a Palesztin Hatóság státusza az ENSZ-ben, nem fogja beváltani sem a hozzá fűzött palesztin reményeket, sem az izraeliek félelmeit. Az ugyanis, hogy egy-egy üggyel az ICC-hez fordulnak, még egyáltalán nem jelenti azt, hogy számukra kedvező döntés születik a bíróságon.

Lorencsics Emese

Friss hírek