Republikánus üzletember – Mitt Romney portré

Ha Mitt Romney nyeri a 2012-es amerikai elnökválasztást, az Egyesült Államok negyvenötödik elnökének beiktatása is történelmi jelentőségű lehet: sosem volt még ugyanis mormon vallású az elnök.

Az Egyesült Államok első mormon elnöke teheti le az esküt januárban, ha Romney diadalmaskodik november 6-án – sokak szerint azonban éppen a vallása miatt veszítheti el az elnökválasztást. Az üzletemberből politikussá lett republikánus elnökjelölt családi tradíciókat is követ. Mitt Romney portré.

Korai évek

Willard Mitt Romney 1947. március 12-én született a Michigan állambeli Detroitban az egykori michigani szenátor, George Romney legkisebb gyermekeként. Romney a hetedik osztályig állami iskolába járt, ekkor azonban magániskolába íratták át. A középiskola elvégzése után 1965-ben beiratkozott a Stanford Egyetemre.

Romney az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyházának – közismertebb nevén a Mormon Egyház – tagja. 1966 júniusától kezdődően ezért összesen 30 hónapot töltött az egyház missziós tevékenységeivel Európában. Franciaországi tartózkodása során szemtanúja volt a diáktüntetéseknek is, 1968 júniusában pedig autóbalesetet szenvedett: ő maga súlyosan megsérült, utasa pedig életét vesztette. A balesetben nem Mitt Romney volt a hibás.

1969-ben vette feleségül Ann Daviest, akivel öt fiúgyermeket neveltek fel. 1971-ben beiratkozott a Harvardra, ahol egyidejűleg végezte jogi tanulmányait és az üzleti fakultást. 1975-ben szerzett jogi és MBA diplomát az egyetemen.

Belépés a politikába

Romney apja nyomdokaiba lépett, amikor a politikai pályát választotta. George Romney szintén republikánus színekben politizált: 1963 és 1969 között Michigan állam kormányzója volt. 1968-ban a republikánus elnökjelölti címért is harcba szállt, de Richard Nixon felülkerekedett rajta.

Mitt Romney nem egyből a politikában próbált szerencsét: karrierjét az üzleti életben kezdte. Tanácsadó cégeknél dolgozott, mielőtt megalapította a Bain Capital befektetési vállalkozását 1984-ben, amivel jelentős üzleti sikereket ért el. Romney 1999-ben lépett a reflektorfénybe, amikor ő vette át a Salt Lake City-i téli olimpia szervezőbizottságának elnöki tisztét. Romney segített abban, hogy a 2002-es sportesemény ne legyen totális anyagi csőd. 2004-ben könyvet is írt tapasztalatairól.

Sikereit a politikai életben is kamatoztatni tudta, 2003-ban megválasztották Massachusetts kormányzójának. Már 1994-ben is próbálkozott ezzel, akkor azonban alulmaradt 58-41 arányban ellenfelével, Ted Kennedy-vel szemben. Hivatali ideje alatt az állam adósságát közel hárommilliárd dollárral csökkentette és a massachusetts-i lakosok szinte egészének egészségügyi ellátást biztosító törvényt is hatályba helyezett.

Romney úgy döntött, hogy nem kíván ismét kormányzóként dolgozni, hanem inkább az Egyesült Államok elnöki posztjáért száll harcba 2008-ban. Noha támogatókat tudott szerezni Massachusetts, Alaszka, Minnesota, Colorado és Utah államokban és számos előválasztást is megnyert, végül John McCain, arizonai szenátor nyerte el a republikánusok többségének bizalmát. Sikertelenségében állítólag nagy szerepet játszott mormon vallása is. Romney a becslések szerint 110 millió dollárt költött el a 2008-as kampányra – 45 millió dollárt saját vagyonából -, a kudarc azonban nem tántorította el attól, hogy négy évvel később ismét megpályázza az elnökjelöltséget.

A republikánus elnökjelölt

2011 júniusában New Hampshire-ben jelentette be, hogy ismét indulni kíván az elnöki székért.  Már kampánya kezdetétől a republikánusok egyik fő befutójaként emlegették. Jóval régimódibb republikánusnak bizonyult, mint a Tea Party által támogatott versenytársai, például Rick Perry, texasi kormányzó. 2012 januárjában New Hampshire-ben döntő győzelmet aratott a republikánus előválasztáson: a szavaztok 39 százalékát szerezte meg. Ezt követően már csak Rick Santorum volt az igazi ellenfele, aki viszont 2012 áprilisában felfüggesztette a kampányát. Romney-n kívül csak Ron Paul és Newt Gingrich volt versenyben az elnökjelöltségért, Gingrich azonban májusban bedobta a törölközőt – ekkor Romney már szinte teljesen biztos lehetett sikerében.

2012. augusztus 28-án Mitt Romney hivatalosan is a Republikánus Párt elnökjelöltje lett, amikor a konvenció első napján megszerezte 2061 delegált szavazatát – ami majdnem kétszerese a szükséges 1144 voksnak. Romney-t támogatásáról biztosította több más prominens republikánus politikus, például a korábbi elnökjelölt John McCain is.

Romney-t kampánya kezdetétől számos támadás és kritika érte. A demokraták azt hangsúlyozták, hogy Romney sikeres üzletemberként olyan „karvalytőkés”, aki saját befektetési vállalata fejeként abból gazdagodott meg, hogy cégeket vásárolt fel majd nagy haszonnal adott tovább, valamint aki „élvezi, ha munkásokat rúghat ki”; Romney ráadásul 2001-ig volt a Bain Capital feje, nem pedig 1999-ig, mint ahogyan azt eredetileg állította. A demokraták Romney szemére vetették azt is, hogy olyan kulcsfontosságú kérdésekben gyakran változtatja álláspontjtát, mint például az abortusz vagy az egészségügyi reform.

Massachusetts, ahol Romney 2003 és 2007 között kormányzóként tevékenykedett, az Államok egyik liberális fellegvárának számít. Korábban Romney konzervatívnak távolról sem mondható álláspontot vallott például az abortusz vagy a melegjogok kapcsán, ráadásul az Obama-kormányzatéhoz nagyon hasonló egészségügyi szolgáltatási rendszert vezetett be 2006-ban Massachusettsben. Hogy a Republikánus Párt elnökjelölti pozíciójára esélye legyen, ezekből a formabontó nézeteiből sokat – ha nem mindent – fel kellett adnia, ha meg akarta győzni a delegáltakat.

Széles körben kritizálták a londoni olimpiai játékok kapcsán tett félreértelmezett megjegyzéseit is. A republikánus elnökjelölt júliusban az olimpiai előkészületeket egy kissé „nyugtalanítónak” nevezte. A kijelentésen sokan felháborodtak, David Cameron például azonnal kontrázott: „Mi a világ egyik legforgalmasabb, legaktívabb, legnyüzsgőbb városában rendezünk olimpiai játékokat. Persze könnyebb dolgunk lenne, ha a semmi közepén tennénk ugyanezt” – mondta el a brit miniszterelnök a Utah államban megrendezett 2002-es téli olimpiai játékokra utalva. Romney később megpróbálta kijavítani hibáját és így nyilatkozott: „Nagyon elégedett vagyok, egy rendkívül sikeres olimpia van kilátásban”.  Romney támogatottságára nem volt lényegi befolyással a lejárató kampány, talán még inkább megerősítette az elnökjelöltet.

Egészen az első elnökjelölti vitáig úgy tűnt, hogy a 2012-es elnökválasztás biztos befutója ismét Barack Obama lesz; az elnök magabiztos előnnyel vezetett Mitt Romney előtt. Az első televíziós vitán azonban a republikánus elnökjelölt meglepően határozott volt a bizonytalankodó Obamával szemben, ennek eredményeképpen pedig Romney magasan nyerte az összecsapást és felzárkózott Obama mellé, majd átvette a vezetést is. Hamarosan kiderül, hogy az első afro-amerikai elnököt az első mormon elnök követi-e az Egyesült Államok élén.

Pintér Melinda

Friss hírek