Szerdán dönthetnek az újabb adóemelésről

Újra Petr Necas kormányfőt választotta meg vasárnap elnökének a cseh Polgári Demokratikus Párt (ODS). A legerősebb cseh kormánypárt tisztújító kongresszusát a hét végén tartották meg a dél-morvaországi Brünnben.

Bár a kongresszus előtt Necas volt az egyetlen elnökjelölt, a szombati vitanap végén Ivan Fuksa volt mezőgazdasági miniszter, az ODS belső ellenzékének egyik vezetője is bejelentette, hogy indul az elnöki posztért.

Az elnökválasztáson Necas 351, míg Fuksa 178 szavazatot kapott, vagyis Necasnak sikerült megvédenie pártelnöki tisztségét.

A kormányfő-pártelnök szombati beszédében beismerte, hogy a párton és a kormánykoalíción belül is súlyos problémák és feszültségek vannak. Megállapította, hogy az ODS frakciója „nem egységes”, s a párton belüli vita akár „a kormány bukásához is vezethet”.

„Úgy érzem, hogy a szavazatok majdnem 60 százalékának megszerzésével erős mandátumot kaptam. Fontos célomnak tekintem, hogy a közeljövőben visszaállítsam az ODS egységét minden területen” – jelentette ki megválasztása után Necas.

Éppen az ODS-en belül meglévő ellentétek miatt döntött a hárompárti kormánykoalíció a múlt héten úgy, hogy a következő szerdára halasztja a reformcsomagról szóló szavazást, amelynek legvitatottabb pontját az adóemelések képezik.

A téma a kongresszuson is felmerült, s többen azt követelték, hogy az ODS vegye le a napirendről az adóemelést. Necas ezt elutasította, s azt mondta, hogy a tervezett adóemelésre mindenképpen szükség van.

A kormány elképzelése szerint jövőre egy százalékkal emelkedne a forgalmai adó mértéke Csehországban: 20-ról 21 százaslékra, míg az áfa kedvezményes szintje 14-ről 15 százalékra.

Az ODS hét parlamenti képviselője ellenzi a reformcsomag legfontosabb részét képező adóemeléseket, s ha álláspontjuk nem változik, a Necas vezette kormány megbukhat. Petr Tluchor, az ODS belső ellenzékének egyik vezetője vasárnap azt nyilatkozta, hogy a hetek véleménye az adóemelések kérdésében a kongresszus után is elutasító.

A kormánykoalíciónak a 200 tagú képviselőházban papíron eddig is csak 100 képviselője volt, s egy ellenzéki képviselő támogatására lenne szükség, hogy az alsóház elfogadja a reformcsomagot. Ha azonban az ODS néhány képviselője nem mond igent, akkor a kormány megbukik, mert Necas a reformcsomagot bizalmi szavazással is egybekötötte.

A hetek egyike, Radim Fiala néhány napja ráadásul bejelentette, hogy nem ért egyet a ODS vezetésével, s kilép a pártból is. Ezzel a koalíció százfős képviselőcsoportja formálisan is 99-re csökkent.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »