Palesztina újra harcba száll az ENSZ-tagságért

Palesztina ENSZ-tagságának újbóli megvitatását kérte Mahmud Abbasz, amelyre az ENSZ Közgyűlés elnöke szerint legkorábban novermberben kerülhet sor. A palesztinok szerint azonban a tavalyi próbálkozáshoz hasonlóan ez is kudarcba fog fulladni. Úgy érzik, cserben hagyta őket a nemzetközi közösség.

Az ENSZ-hez fordult Mahmud Abbasz palesztin elnök, hogy tárgyalják újra a Palesztin Hatóság státuszát a szervezetben valamint a két független állam létrehozásának lehetőségét. Abbasz figyelmeztette az ENSZ Közgyűlést, hogy az izraeli telepesek további terjeszkedésének következtében hamarosan kifuthatnak az időből, ezért talán ez az utolsó esély arra, hogy megvalósítsák a két állam elméletet és végre békével zárhassák a konfliktust.

Abbasz a palesztinokkal szemben végzett etnikai tisztogatásnak nevezte Izrael tevékenységét, hiszen a zsidó állam megtagadja a palesztinoktól az alapvető szolgáltatásokat, lerombolja otthonaikat és nem ad engedélyt azok újjáépítésére. Izrael katasztrófába sodorja a palesztinokat azzal, hogy továbbra is terjeszkedik a megszállt ciszjordániai területeken, ezért mielőbb meg kell őt állítani és a zsidó állam mellett létrehozni a független palesztin államot. Ban Ki-moon, az ENSZ főtitkára is ebben látja az egyetlen megoldási lehetőséget.

A teljes jogú státuszt tavaly nem sikerült elérnie Abbasznak, így most egy kevésbé ambiciózus kéréssel fordul a világszervezethez: megfigyelő szervezet helyett azt szeretné, ha megfigyelő állammá nyilvánítanák a Palesztin Hatóságot. 

Izrael számára azonban már ez a státusz is kényelmetlen lenne, hiszen ha Palesztina szervezet helyett mint állam van elismerve, akkor többek között csatlakozhat a Nemzetközi Büntetőbírósághoz (International Criminal Court, ICC) is, ekkor pedig egy sor panaszt nyújthat be Izrael folyamatos és egyre terjeszkedő megszállása ellen. A palesztin elnök azonban nyugalomra intette Izraelt: „Nem arra törekszünk, hogy aláássuk a legitimitását egy létező államnak, vagyis Izraelnek, hanem hogy érvényesítsük a jogait egy államnak, amit el kell ismerni, ez pedig Palesztina.”

Benjamin Netanjahu, Izrael miniszterelnöke nem tartja elfogadhatónak az Abbasz által járt utat. „A köztünk lévő konfliktust nem lehet az ENSZ-ben mondott rágalmazó beszédekkel megoldani. Nem ez a megoldás útja.” Szerinte azzal nem lehet pontot tenni a probléma végére, ha Palesztina egyoldalúan kinyilvánítja államiságát. „Le kell ülnünk, tárgyalnunk kell, és keresnünk kell egy mindkettőnk által elfogadható kompromisszumot, amelyben a demilitarizált Palesztin állam elismeri az egy és egyetlen zsidó államot.” 

A közös tárgyalások azonban már 2010-ben befagytak, hiszen a palesztinok mindaddig megtagadják a párbeszédet, amíg az izraeli kormány fel nem függeszti a telepek építését Ciszjordániában és Kelet-Jeruzsálemben. 

Vuk Jeremic, az ENSZ Közgyűlés elnöke egy sajtótájékoztatón azt nyilatkozta, hogy Abbasz kérelmét a szervezet várhatóan november közepén, az amerikai elnökválasztások után fogja megtárgyalni. Rob Danin, a Külkapcsolatok Tanácsa elnevezésű agytröszt elemzője szerint bárkit választanak meg az Egyesült Államok következő elnökének, annak mindenképp megoldást kell találnia a helyzetre, hiszen ellenkező esetben mind Abbasz, mind Netanjahu olyan utakon fogja folytatni politikáját, amely ütközne a jelenlegi amerikai megközelítéssel. Hozzátette, hogy Izrael számára az Iránnal való viszony értékelése fontosabb most Palesztinánál, ez pedig szintén komoly akadályt jelenthet a békefolyamatban.

Míg Abbasz hangzatos beszédeket tart az ENSZ-ben, a palesztin emberek már óvatosabban állnak hozzá a kérdéshez.

„Az igazat megvallva mi ezt már csak üres beszédnek látjuk, és tudjuk, hogy semmilyen kézzelfogható következménye nem lesz. (…) Már nem bízom az elnök szavaiban” – reagált Abbasz beszédére Husszein Izzat, vállalkozó. A legutóbbi alkalommal igazi figyelmet váltott ki Abbasz kezdeményezése, mostanra azonban már belefáradtak az emberek abba, hogy nincsenek igazi tettek.

Yousef Rizqa, a Hamasz-kormány miniszterelnökének politikai tanácsadója szerint Abbasz legújabb javaslata semmit sem ér. „Én alig látok különbséget egy „megszállt szervezet” és egy „megszállt állam” között, mivel a fő probléma, amitől mi mind szenvedünk, abból adódik, hogy meg vagyunk szállva, nem pedig a terminológiából, amit használunk.”

Az emberek szerint Abbasznak fogalma sincs arról, hogy milyen megszállás és gazdasági megszorítások között élni a mindennapokat. „Tisztában van a tényekkel, de úgy tűnik, hogy elvesztette a kapcsolatot azzal, ami igazán fontos a palesztinoknak” – nyilatkozta egy palesztin lakos.

„A palesztinok úgy érzik, hogy minden múltbeli kísérletet levert Izrael és az a nemzetközi közösség, amely egyáltalán nem támogatja őket” – nyilatkozta a Reuters hírügynökségnek Hanan Ashrawi, a Palesztin Felszabadítási Szervezet tisztviselője. 

Lorencsics Emese

Friss hírek