Hátraarc az ausztrál menekültpolitikában: visszatérnek a tengerentúli táborok

Az ausztrál kormány újra megnyitná a menedékkérők számára a 2008-ban bezárt tengerentúli „feldolgozótáborokat” Pápua Új-Guineán és Naurun. Az ezzel kapcsolatos törvényjavaslatot – amelyet a kormányzó Munkáspárt és az ellenzék egyaránt támogat – egy Julia Gillard miniszterelnök által kinevezett szakértői bizottság állította össze.

A szabályozásra azért volt szükség, mert évek óta nő az országba hajóval – főleg Irakból, Iránból és egyéb háborús övezetekből – érkező menekültek száma. Ügyük már régóta politikai viták tárgya Ausztráliában. A javaslattal azt szeretnék elérni, hogy csökkenjen az illegális bevándorlók száma, ezzel egyidejűleg viszont nőjön a hivatalos csatornán keresztül érkező menedékkéréseké. Előzetes számítások szerint a tervezet kivitelezése egymilliárd ausztrál dollárba kerülne.

A szakértői bizottság szerint a menekülteket szállító hajók egyáltalán nem biztonságosak, túlzsúfoltak, nincsenek megfelelő mértékben felszerelve, kevés mentőmellénnyel rendelkeznek, hajózásra tehát alkalmatlanok, és veszélyes vizeken szállítják utasaikat. A tengerentúli menekülttáborokat az ilyen módon való illegális beutazástól való elrettentés céljával szeretnék újra üzembe helyezni. Vannak azonban, akik nem támogatják a törvényjavaslatot, mert az szerintük sérti a menedékkérők jogait, valamint szembemegy a menekültügyi egyezményekben foglaltakkal. A naurui tábor lakói közül korábban sokan éhségsztrájkba kezdtek a „fogva tartásuk” módja és hossza miatt.

A Munkáspárt emellett szeretne tető alá hozni egy menekültcserét Malajziával, amely szerint Ausztrália nyolcszáz illegális, hajóval érkező menekültet küldene Malajziába, cserébe viszont négy éven belül négyezer legális bevándorlót fogadna. Tavaly a bíróság elutasította ezt a tervet, mivel Malajzia nem részese az ENSZ menekültügyi egyezményének, emiatt nem volt garantálható a menedéket kérők megfelelő védelme. Az ellenzék ezt az egyezményt nem támogatja, azt viszont szeretné elérni, hogy engedélyezzék a tengerészetnek az illegálisan érkező hajók visszafordítását, amit a jelenlegi törvények nem tesznek lehetővé.

Az ausztrál Legfelsőbb Bíróság tavaly ősszel már törvénytelennek ítélt egy törvénytervezetet, amely szerint az országba illegálisan érkező menekültek egy részét malajziai táborokba irányítanának át.

Pallos Judit

Friss hírek