Új kormányfő és letartóztatási hullám Maliban

A Microsoft afrikai fejét válaszotta Mali a kormányfői tisztség betöltésére. A katonai junta eközben letartóztatási hullámot indított a nyugat-afrikai ország korábbi vezetői ellen.

Cheick Modibo Diarra személyében Mali megválasztotta új ideiglenes kormányfőjét. A korábban a NASA asztrofizikusaként dolgozó, majd a Microsoft afrikai vállalataiért felelős Diarra teendője ezúttal az elmúlt hónapok zavaros időszaka után a béke és a rend helyreállítása a nyugat-afrikai államban. Az új miniszterelnök elsődleges feladata a tárgyalások megkezdése lesz azokkal a tuareg és az iszlamista lázadókkal, akik a márciusi puccs óta ellenőrzésük alatt tartják az ország északi részét.

Röviddel a keddi bejelentés előtt több magas rangú civil és katonai vezető között Amadou Toumani Touré-t, Mali korábbi elnökét, Soumaila Cisse-t, az egyik legnagyobb párt vezetőjét, valamint Modibo Sibidét, a 2007 és 2011 között regnáló miniszterelnököt is fegyvert és maszkot viselő katonák vették őrizetbe. A letartóztatottakat a fővárostól 15 kilométerre fekvő Kati katonai táborába szállították. A márciusi államcsíny után a puccsisták ugyan hivatalosan átadták a hatalmat az ideiglenesen kikiáltott miniszterelnöknek, Dioncounda Traoré-nak, ám utóbbi akciójukat tekintve egyértelműnek látszik, hogy továbbra is jelentős szerepet kívánnak játszani Mali jövőjének alakításában.

Az ECOWAS (Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közössége) és az Amerikai Egyesült Államok mellett az Európai Unió is aggódva figyeli az eseményeket, utóbbi Maliban tartózkodó delegációja nyilatkozatban fejezte ki aggodalmát a letartóztatások miatt, és az eset tisztázásán túl a fogvatartottak azonnali szabadon bocsátását kéri.

Maliban az elmúlt hónapokban uralkodó általános politikai zűrzavart kihasználva szeparatista tuareg lázadók egy csoportja önálló államként kiáltotta ki egy, az ország északi részén található, Franciaország nagyságú területet, Azawadot. Eközben a hatalmi vákuumnak köszönhetően egy iszlamista frakció is egyre nagyobb félelmet kelt, ők az iszlám jog bevezetésében látják a megoldást Mali problémáira.

Szilágyi Viktória Virág

Friss hírek