Európa elvesztette vezető szerepét

Ha még az ötvenes években élnénk, akár fenyegetésként is hangozhatna Mohamed Abdul Gaffar, az egyik legnevesebb bahreini agytröszt, a Stratégiai-, Nemzetközi- és Energiatanulmányok Központja vezetőjének kijelentése, miszerint a világnak a jövőben számolnia kell a Perzsa-öböl feltörekvő értelmiségével. Kijelentését azzal támasztja alá, hogy a jelenkori fiatalság Nyugaton megszerzett ismereteivel a stratégiai tervezés és a nemzetközi kapcsolatok kiváló szakértőjévé vált, és mind kulturálisan, mind pedig oktatásban nagyban különbözik attól a generációtól, amellyel Nagy-Britanniának a modern Öböl-államok függetlenedésének időszakában kellett szembenéznie.

Abdul Gaffar szerint „Európa a birodalmi felsőbbrendűség korszakának vége után kénytelen szembenézni egy plurális és versenyképes világgal, ahol a regionális entitások fontos gazdasági és kereskedelmi szereppel bírnak.” Az egyre növekvő kereskedelmi függőség erősíti az együttműködést és megnyitja az utat Ázsia főbb országai, így India, Kína, Japán, és természetesen az Öböl-menti Együttműködési Tanács (GCC) országai között. Úgy gondolja, ezek az államok a jövőben sokkal nagyobb szerepet fognak játszani a térség politikájának alakításában, valamint a védelem, béke és biztonság kérdésében. 

Hozzátette ugyanakkor, hogy erősödő szerepük ellenére továbbra is jelentős akadályok állnak az említett országok és a GCC kapcsoltépítése előtt, főként kulturális okok miatt. Abdul Gaffar szerint az országoknak nem csak a kereskedelmet kell fejleszteniük, hanem párbeszédet kell kezdeményezniük az Öböl lakosságával, és biztosítaniuk a folyamatos kulturális és tudományos jelenlétet.  Így sokkal nagyobb eredményeket érhetnének el, mint szimpla ipari termeléssel.

Lorencsics Emese

Friss hírek