Ha Romney megbotlik, Bush lehet az elnökjelölt

A legújabb közvélemény-kutatások szerint a múlt hét nagy nyertese, Rick Santorum már országosan is megelőzi az eddig legesélyesebb jelöltnek tartott Mitt Romneyt. A volt massachusettsi kormányzóra egyébként is rájár a rúd: nem elég, hogy szülőállamában, a február 28-án választó Michiganben vesztésre áll, a múlt heti maine-i győzelmét is megkérdőjelezték. Újabb kudarca esetén ráadásul lehet, hogy megint egy Bush költözik a Fehér Házba.

Immár Rick Santorum vezet 34 százalékkal a republikánus elnökjelöltek országos versenyében a 28 százalékos támogatást maga mögött tudó Romney előtt – mutatják a közvélemény-kutatásokat összesítő Real Clear Politics adatai. A volt pennsylvaniai szenátor hirtelen megugrott népszerűsége egyértelműen egymást követő három előválasztási győzelme – Colorado, Minnesota, Missouri – számlájára írható. De az idei elnökjelölti kampány egyik jellegzetessége is, hogy a választók minden hónapban egy újabb anti-Romneyért lelkesednek.

A következő előválasztási fordulók február 28-án – Arizonában és Michiganben – lesznek, amelyeket Washington állam követ március 3-án, majd három nappal később el is érkezünk a várva várt szuperkeddhez, amikor is tíz állam republikánusai vonulnak egyszerre az urnákhoz. Bár még az államok több mint fele utána is hátra lesz, a március 6-i tömeges szavazással akár el is dőlhet a versenyfutás. Érdemes ezért megnézni, hogy ki, milyen esélyekkel vág neki az elkövetkező szűk pár hétnek.

A Rasmussen szerint ha szűken is, de Romney vezet Arizonában (39% vs 36% Santorum), Michiganben viszont a legtöbb kutatócég a napokban Santorum jelentős előnyét mérte. Ez nem csak azért fájó Romneynak, mert az állam szülöttje, hanem mert apja, George Romney 1963 és 69 között Michigan kormányzója volt. Mittnek azonban még van két hete, hogy a saját javára fordítsa az eredményt, ami nem lehetetlen, mert nemcsak óriási és jól szervezett kampánygépezet áll mögötte, hanem rengeteg pénz is. Az őt támogató Restore Our Future Super PAC már mintegy 600 ezer dollárért foglalt tv-spotokat a választást megelőző hétre Michiganben és 2,5 millió dollárért az azt követő két hétre. A floridai kampány költéseit alapul véve biztosak lehetünk benne, hogy ez még csak a kezdet. A negatív hirdetések dömpingje, ami már be is indult Arizonában és Ohioban, könnyen elbánhat Santorummal, ahogy tette azt Gingrichcsel is. Noha Santorum lent belinkelt tv-spotja szerint a negatív kampány könnyen visszaüthet. (A kiegyensúlyozottság jegyében Romney nem kevésbé obszcén válaszhirdetését is közöljük.)

Romney komoly infrastrukturális háttere ellenére akár nagy pofont kaphat, ugyanis veszélybe került Maine-ben elért múlt heti győzelme. Az államban, ahol február 4 és 11 között rendeztek elhúzódó kaukuszt, az egyik megye hóvihar miatt február 18-ra halasztotta jelölőgyűlését. Bár még nem lehet biztosan tudni, hogy a Wahington nevű megye szavazatait hozzáadják-e a maine-i végeredményhez,  kiderült, hogy számítógépes hiba miatt egy másik megye adatait sem vették figyelembe a végelszámolásnál. Ezért most az összes eredményt újra ellenőrzik, így könnyen előfordulhat, hogy Romney 194 szavazatnyi különbséggel aratott diadala végül szertefoszlik és Ron Paul lesz a befutó. Emlékezzünk vissza Iowára, ott ugyanez történt, csak később nem Paul, hanem Santorum örülhetett a korábban győztesnek kikiáltott Romney helyett. Ez pedig negatívan befolyásolhatja a michigani és az arizonai fordulók kimenetelét.

Márpedig ha Romney nem nyer Michiganben, akkor a párt elgondolkozik egy új jelölt állításán – legalábbis egy titokzatos top-szenátor ezt nyilatkozta az ABC Newsnak. A kongresszusi Anonymus pedig nem a szerinte biztos vesztes Santorumot, vagy Gingricht fogja javasolni, hanem Jeb Busht, az idősebb Bush második fiát.

A februári előválasztások egyértelmű nyertese Rick Santorum, akit triplázása miatt nemcsak Romney kihívójává lépett elő, hanem rengeteg pénzt is gyűjtött. Február első húsz napjában állítólag öt millió dollárral lett gazdagabb a Santorum kampánystáb, amihez még jó sok Super PAC adomány is járult. A volt pennsylvania szenátorhoz köthető Red, White & Blue Fund akcióbizottság szintén bevásárolt hirdetésekből Michiganben, Arizonában és a két legfontosabb szuperkedd államban, Ohio-ban, valamint Georgiában is. Santorum azonban a Super PAC rendszer hátrányait is megtapasztalhatta, amikor egyik gazdag támogatója miatt védekezésre szorult. Foster Friess egy tévéműsorban a fogamzásgátlásról kijelentette, hogy az ő idejükben a nők Aspirinnel védekeztek, méghozzá úgy, hogy a két térdük közé szorították a pirulát. Bár Santorum rossz tréfának, sőt egyenesen nem viccesnek nevezte Friess szavait, az affér kínos perceket okozott az elnökaspiránsnak. Ahogy most nyilvánosságra hozott adóbevallása is, amelyből kiderült, hogy kongresszusi távozását követő években 3,6 millió dollárt vett fel egy energiacég tanácsadójaként, ami nehezen fér össze azzal a csóró bányászgyerek imázzsal, aminek Santorum magát láttatni szeretné.

Akadnak azonban sikerei is Santorumnak, például, hogy szárnyalását látva a konzervatív táborból többen már Gingrich visszalépését követelik. A volt pennsylvaniai szenátor missouri sikere ad is erre némi alapot, hiszen az államban, ahol Gingrich nem indulhatott, Santorum nagyon simán verte Romneyt. További érv lehet, ha esetleg Michiganben és Arizonában is győzni tudna, mert azok ráadásul nem is kaukuszt, hanem primaryt rendező államok.

Legfőbb kihívóhoz méltón Santorum michigani kampányútján erősen támadta fő ellenfelét, mert az támogatta a Wall Street pénzügyi megmentését, a detroiti autógyáraknak viszont segítség helyett inkább a csődöt ajánlotta. Bár Santorum azt is hangsúlyozta, hogy következetes konzervatívként semmilyen kormányzati mentőakciót nem támogat. Romney viszont éppen ezzel támadta őt, figyelmeztetve a választókat, ha egy igaz fiskális konzervatívot szeretnének, akkor ne támogassák a volt szenátort, aki ötször szavazott az adósságplafon megemelése mellett és hivatali ideje alatt a szövetségi kormányzat mérete a duplájára nőtt.

Santorum másik nagy fogása, hogy a korábban már Romney mellett elköteleződött egykori képviselő, majd szenátor, jelenleg ohioi főügyész, Mike Dewine átpártolt hozzá. Még fontosabb azonban, hogy a volt pennsylvaniai szenátor már nem csak Michiganben, hanem Ohioban is az élen áll a közvélemény-kutatások szerint.

A szuperkedd másik fontos államában, Georgiában Newt Gingrich már most erősen kampányol és bízik benne, hogy a milliárdos Sheldon Adelson újabb tíz millió dolláros segítségével visszakapaszkodhat Romney és Santorum mellé, vagy elé. A volt házelnök nemcsak a hazai pályának tekintett Georgiára, hanem a többi déli, konzervatív államra – Tennessee, Alabama, Mississippi, – is koncentrál és nagyon bízik a később választó Texasban és Kaliforniában, ahol összesen közel 350 delegált sorsáról szavaznak majd. Nem vesztegeti viszont különösebben az idejét Michiganre, Arizonára vagy Washingtonra, ahol a többi februárban választó államhoz hasonlón nem sok esélye van.

Ha kiderülne, hogy nem Romney nyert Maine-ben, az esetleg lendíthetne a már most a washingtoni kaukuszra készülő Ron Paulon. Bár megszellőztették, hogy texasi képviselő személyes szimpátiája miatt esetleg visszaléphet Romney javára, de Paul azt állítja, hogy végig fog küzdeni. Ismerve a kaukuszokra koncentráló 76 éves honatya elszántságát, csodálkoznánk, ha nem így történne. Paul szerint, aki 30 éve következetesen kiáll a libertárius gazdaságpolitika, az alkotmányos kormányzat és az egyéni szabadságjogok mellett, az Egyesült Államok már távol sem igazi köztársaság. Kansas Cityben egyenesen az amerikai rendszer fasizálódásáról beszélt, amelyet a kormányzat és a nagyvállalatok összefonódása, tekintélyuralmi szabályok és az egyéni szabadságjogok elnyomása jellemez. Hasonló kijelentésekkel Magyarországon könnyen választást nyerhetne, az USA-ban egyelőre ez csak 12 százalékos támogatottsághoz elegendő.

Az elkövetkező hetek tehát Romney és Santorum párbaját vetítik előre, utóbbinak elsősorban a pillanatnyi népszerűségét kellene tartósítania, előbbinek viszont erőt adhat, hogy az eddig megszerzett delegáltak és szavazatok számában még mindig jelentősen vezet. A Real Clear Politics számítása szerint a volt massachusettsi kormányzó eddig 98 delegáltat gyűjtött, szemben Santorum 44-ével. Bár a végelszámolás szempontjából semmi jelentősége nincs, mégis érdekes adat, hogy Romneyra már több mint egymillió százhúszezren szavaztak, míg Santorumra csak 430 ezren. Ez különösen annak fényében elgondolkodtató, hogy Gingrichre lényegesen többen, 838 ezren adták le eddig voksukat, viszont a volt képviselőházi elnök csak 32 delegáltat gyűjtött. Hasonló a helyzet Ron Paullal is, akire 307 ezren voksoltak, de mindössze húsz delegáltja van. A rejtély kulcsa, hogy a delegáltakat sok államban nem arányosan osztják el, hanem a „győztes mindent visz” elve alapján, olykor pedig a kettő kombinációjaként vagy még bonyolultabban.  A végső győztesnek legalább 1144 delegált támogatását kell megszereznie.

Pulay Kristóf

Friss hírek