Női elnökjelöltet állít a mexikói kormánypárt

A napokban eldőlt, hogy Josefina Vázquez Mota indul a mexikói elnöki székért a PAN (Partido Acción Nacional – Nemzeti Akció Pártja) színeiben a július 1-jén megtartandó mexikói elnökválasztásokon. Cikkünkben bemutatjuk Josefina Vázquez Mota eddigi pályafutását, és mérlegeljük, mekkora esélye lehet a közvélemény-kutatásokon magasan vezető PRI-s jelölt, Enrique Peńa Nieto ellen.

Josefina Eugenia Vázquez Mota 1961. január 20–án, Mexikóvárosban született egy hétgyermekes családban. Tanulmányait az Iberoamerikai Egyetemen kezdte, közgazdász diplomát szerzett, később az Instituto Panamericano de Alta Dirección de Empresas magánegyetemen tanult vállalatvezetést. Később dolgozott vállalati szervezetek tanácsadójaként, és több gazdasági lap – köztük az El Economista – rovatszerkesztőjeként is. Politikai karrierjét 1980-ban kezdte, ekkor lépett be a Nemzeti Akció Pártjába (PAN).

2000-től szövetségi képviselő és a gazdaságpolitika helyettes irányítója volt, Vicente Fox elnöksége alatt pedig ő volt az első nő, a mexikói történelemben, aki előbb a Szociális Fejlesztési Minisztérium, 2006-ban pedig az Oktatási Minisztérium államtitkára lett. 2009-ben lemondott erről a tisztségéről, hogy a PAN alsóházi képviselője lehessen, melyet azonban el kellett hagynia, amikor bejelentette, hogy indul az elnöki posztért.  A Nemzeti Akció Pártján belül még ketten Santiago Creel (a Fox-kormány belügyminisztere) és Ernesto Cordero (a gazdasági miniszter) indultak a jelöltségért . Felipe Calderón jelenlegi elnök elnök támogatottja Ernesto Cordero volt, azonban a február 5-én tartott belső választásokon Vázquez Mota a szavazatok 55 százalékát szerezte meg, míg Cordero 38,1 százalékot kapott.

Nők a kormánykereknél

A mexikói történelemben maga a tény, hogy női jelölt indul az elnöki tisztségért nem példa nélküli. A korábbi jelöltek azonban többnyire gyenge pártok élén álltak, és végül rendre kevés szavazatot kaptak. Ez az első alkalom, hogy az egyik legnagyobb párt állít női jelöltet.

Latin-amerikai viszonylatban pedig az elmúlt években egyre több nő kerül elnöki székbe, jelenleg három országban töltenek be elnöki tisztséget : Cristina Fernández de Kirchner Argentínában, Dilma Rousseff Brazíliában és Laura Chinchilla Miranda Costa Ricában. „Ha majd Mexikót kormányzod, akkor  ne ess abba  a kísértésbe, hogy bajuszt ragasztasz, úgy kormányozd, ahogy mi nők kormányzunk”— idézte fel Vázquez Michelle Bachelet chilei ex -elnök javaslatát, azután , hogy elnyerte a jelöltséget.

Vannak, akik Calderón politikai vereségének tartják Josefina Vázquez győzelmét, hiszen favoritja, Cordero kevesebb támogatást kapott a párttól.

A siker alapjai

Felmerül a kérdés, mennyi esélye van Josefina Vázquez Motának és a PAN-nak egy új választási győzelemre – ismervén a Calderón-adminisztrációval szembeni fenntartásokat, például a drogháború elfajulását és az ártatlan civil áldozatok magas arányát tekintve. Az elmúlt hónapok statisztikái mind Enrique Peńa Nieto mellett szólnak, aki magabiztosan áll a népszerűségi lista élén.

Jozefina Vázquez Mota legelső feladata az, hogy párton belül egységet kovácsoljon, amelyet már az ünnepi beszédében is célul tűzött ki, felszólítván a két másik jelöltet az együttműködésre. „Tisztelettel és szeretettel arra kérem Önöket, Ernesto Cordero és Santiago Creel hogy együtt járjuk be Mexikót és hívjuk össze a PAN támogatóit a július 1-i győzelem érdekében.” A választást követő napokban pedig egyzetetett Felipe Calderónnal és Ernesto Corderoval is.

A belső egység megteremtését követően a harmadik elnökjelöltet a PRD ( Partido de la Revolución Democrática – Demokratikus Forradalom Pártja) színeiben induló Andrés Manuel López Obradort kellene maga mögött tartania a népszerűségi listán. Csak így válhatna a PRI (Partido Revolucionario Institucional – Intézményes Forradalmi Párt) jelöltjének, Nietónak egyedüli ellenfelévé. Ő maga így nyilatkozott a PRI-ről egy novemberi interjúban: „Sokan emlékeznek arra, amit a PRI képvisel, de van egy jelentős réteg, azok a fiatalok, akik nem éltek az irányítása alatt.” A jelöltállítói győzelmét követő beszédében pedig Enrique Peńa Nietót már a legfőbb ellenfelének nevezte: „Ma befejeződik a párton belüli küzdelem, és egy új útra lépünk, arra az útra, amely Mexikó igazi ellenfelének a legyőzéséhez vezet, aki az autoritarizmus, és az antidemokratikus gyakorlat legrosszabbját képviseli…ez az ellenfél pedig Peńa Nieto és pártja.”

Mexikó felkészült a női vezetésre

Nincs konkrét recept a győzelemre, jelenleg a legnagyobb kérdés az, hogy Vázquez Mota képes-e megújítani a kormánypártot, amely a PRI hetvenéves uralma után vette át az ország irányítását, de a sokak által várt átmenetet nem tudta véghezvinni, egyre többen kiábrándulnak belőle főként azért, mert jelenleg vesztésre áll a mára már 50 000 áldozatot számláló drogháborúban. Mindazonáltal a PAN- nak ebben a helyzetben jól jön a női jelölt, többnyire azért, mert, a párton belüli választás nyilvánosan zajlott, egy olyan jelölt nyert, akit az elnök nem támogatott, ráadásul egy maszkulin kultúrájú (magas férfias értékű) országban nő küzdhet az elnöki tisztségért és ez már önmagában egyfajta nyitást jelent, ami változtat a párt arculatán.

Másrészt, mivel a 2006 óta egyre kegyetlenebbé váló drogháborúban rengeteg nő tűnt el, elég csak megemlíteni a Ciudad Juárezben létrejött „Nuestras hijas de regreso a casa” szervezetet. Egy női jelölt így szolidaritást válthat ki az ország nő lakosságából. Vázquez választási programjának egyik alapvető eleme a szervezett bűnözés elleni harc folytatása, munkaügyi reform véghezvitele, a tanulmányi ösztöndíjak bővítése, a nők diszkriminációja elleni küzdelem valamint új kormányszerv kialakítása, amely az Egyesült Államokba kivándorló mexikóiak ügyeivel foglalkozna. „Mexikó felkészült arra, hogy női elnökjelöltje legyen.” Nyilatkozta az egyik interjújában, erre pedig a visszaigazolást majd az elkövetkezendő hónapok adják meg.

Balla Zsuzsa

Friss hírek