A Hamásznak is cikis az Asszad-kormány

Tömegesen hagyják el a forrongó Szíriát a Hamász damaszkuszi irodájának tagjai, a szervezet Gázán kívüli politikai főhadiszállásának több száz fős személyzetéből már csak pár tucat maradt az országban. A damaszkuszi Hamász-delegáció létszáma a múlt hónapban indult rohamos apadásnak, miután az Arab Liga felfüggesztette az Asszad-rezsim vezette Szíria tagságát. Egyes sajtóértesülések szerint a Hamász a szíriai profiljának diszkrét leépítésével próbálja megmenteni az Asszad ellen fordult pánarab közvélemény támogatását.

A több nyugati ország által is terrorszervezetként nyilvántartott Hamászt a közelmúltban éles kritikák érték az Asszad-kormánnyal ápolt kapcsolatai miatt, a január óta tartó szír tüntetéseket vasszigorral leverő rezsim a palesztin fegyveres ellenállás egyik legfontosabb politikai és anyagi támogatója. Az erőszakos szír eseményekben eddig több mint négyezren vesztették életüket. Az Arab Liga a múlt héten szigorú szankciókkal sújtotta az országot, a Hamásznak hirtelen vállalhatatlanná vált az évtizedekig felhőtlen szíriai barátság.

A Háárec izraeli napilap információi szerint a Hamász felső vezetése már huzamosabb ideje tipródik a ’menni vagy maradni’ dilemmáján, ám az elmúlt hetekben titkos döntés született, mely értelmében a palesztin delegáció a szír kormány tudta nélkül hagyja sorsára a forradalom viharában hánykolódó fővárost. A ’dezertálásról’ szóló híradásokat a Hamász még múlt pénteken is tagadta, a szervezet szóvivője, Számi Abu Zuhri a Reuters hírügynökségnek azt nyilatkozta, hogy „nincs változás” a damaszkuszi képviselet személyi összetételében.

Semmiféle új döntés nem született a Hamásznál, különösen nem a Szíriából való távozás kérdését illetően. A szervezet legfontosabb tagjai itt vannak Damaszkuszban. Minden szíriait ugyanúgy tisztelünk, függetlenül a politikai hovatartozásától. Nem áll szándékunkban beleavatkozni az ország belügyeibe” – idézi a Háárec hétfőn Száleh Al-Arúrit, a Hamász szíriai irodájának egyik tisztviselőjét.

A Reuters úgy tudja, hogy a Hamász óvatossága már az elmúlt hetekben is több ízben felingerelte Asszadot. Az elszigetelődő szír kormány a közelmúltban arra kérte a szervezetet, hogy szervezzen támogató megmozdulásokat a palesztin menekülttáborokban, amely kérést a Hamász politikai irodájának vezetője, Kháled Mesal határozottan elutasított. Később Mesal azt az egységes támogatónyilatkozatot sem volt hajlandó aláírni, amit Damaszkusz a Hamász mellett még kilenc másik palesztin frakció elé is beterjesztett.

A névtelenül nyilatkozó diplomatákon és a sajtó birtokába jutott hírszerzési anyagokon kívül, egy a hét elején elhangzott, eddig példátlan hangnemű iráni fenyegetés is arra vall, hogy a Hamász az éj leple alatt kíván távozni a szír barakkból. A Háárec hétfői hírösszefoglalója szerint az iszlám köztársaság világosan Mesal tudtára adta, hogy amennyiben a szervezet hátat fordít Damaszkusznak, Teherán befagyasztja a Hamásznak szánt pénz- és fegyvertámogatásokat, illetve felfüggeszti a fegyveres erőinek iráni kiképzését.

A szír ellenzék a múlt héten úgy nyilatkozott, hogy az Asszad utáni Damaszkusz sem Teheránnal, sem a libanoni Hezbollával nem kíván majd egy katonai tömbben maradni. A Reuters információi szerint a ’90-es évek eleje óta száműzött, Damaszkuszban élő Hamász tagok egy része a Gázai övezetbe szívárog vissza, mások Egyiptomban, Katarban, Törökországban vagy Szudánban keresnek új lehetőségeket.  Mesal egyelőre még Szíriában van – a Reutersnek nyilatkozó forrás szerint csak azért, hogy a rendszerváltás utáni időkre is helyet készítsen a Hamásznak.

Tatai Gábor

Friss hírek