A Muszlim Testvériség került fölénybe az első fordulóban

A héten sor került a három lépcsőben zajló egyiptomi választások első fordulójára, a történelmi jelentőségű lehetőséggel több mint 8 és fél millió választópolgár élt, a hivatalosa adatok szerint a voksolásra jogosultak 62 százaléka járult az urnákhoz hétfőn és kedden. Az átmenetért felelős katonai vezetés 70 százalék körüli részvételben bízott, így az első forduló eredménye alulmúlta a várakozásokat, ugyanakkor jóval meghaladta a márciusi referendum negyven százalékos részvételi arányát, ahol is az alaptörvény megváltoztatása mellett foglaltak állást az egyiptomi polgárok.

Maga a választási rendszer igen összetett, első lépcsőben a parlament alsóházának mandátumai kerülnek kiosztásra, az első fordulóban az állampolgárok két egyéni jelöltre és egy pártra adhatták le a voksukat. Ugyanakkor a jelöltek igen kis hányada kapta meg a szavazatok ötven százalékát, így az esetek túlnyomó többségében második fordulóra kerül sor hétfőn. Az eddig feldolgozott adatok mellett beigazolódni látszanak az előzetes várakozások, mely szerint a mérsékelt iszlamista Muszlim Testvériséget és szövetségeseit tömörítő Szabadság és Igazságosság Pártja szerezheti meg a legtöbb mandátumot az alsóházi választáson. A BBC információi szerint a második legtöbb szavazatot az ultrakonzervatív szalafista al-Nur kapta. A liberális koalíció pártjai a harmadik helyen végeztek. Az Al-Jazerra által idézett egyiptomi napilap szerint egy női jelölt meg járt sikerrel az első fordulóban, Nihal  Aahdi, az egyik liberális párt jelöltje a Muszlim Testvériséget és a szalafistákat okolja ezért a tendenciáért, a hölgy szerint vallásos pártok dominanciája nem kedvez a női jelöltek számára.

A Muszlim Testvériség felszólította riválisait, hogy ismerjék el a választás első fordulójának eredményét és ne kérdőjelezzék meg az állampolgárok akaratát. Az alulmaradt pártok képviselői a Reuters információ szerint többek között azért kritizálták a testvériséget, mert „alamizsnával” igyekeztek megnyerni maguknak a választókat, olcsó ételt és gyógyszereket osztottak. Emellett azzal is megvádolták a pártot, hogy a választás szabályait megszegve, még a szavazóköröknél is folytatták a kampányolást.

Romász Andrea

Friss hírek