Nehezen alakul az átmeneti szlovák kormány

Nincs egyezség a parlamenti pártok között a múlt héten megbukott Radičová-kormány helyett az előrehozott választásokig felállítandó ideiglenes kormányról. A koalíció a bukást okozó Szabadság és Szolidaritás nélkül igyekszik befoltozni a lyukas tárcákat, Fico márciusig nem hajlandó semmiféle együttműködésre, Gašparovič államfő pedig hivatalnokkormányt akar. Érdekütközések gátolják az átmeneti kabinet felállítását.

Iveta Radičová, a kormányának bukásához vezető euró-védősánc vita és az ezzel egybekötött bizalmi szavazást követő sajtótájékoztatón posztjuk elhagyására szólította fel az SaS minisztereit. A kormány összetételének ilyen változása azonban mégsem volt egyértelmű, hiszen a liberális képviselők támogatása nélkül megszűnik a koalíció parlamenti többsége. Csütörtökre az is nyilvánvalóvá vált, hogy márciusban előrehozott választásokat tartanak északi szomszédunknál, tehát a kabinet bármilyen toldozgatása csak átmeneti jellegű lehet. Szlovákiában azonban egy átmeneti együttműködés megvalósítása sem megy gördülékenyen.

A bukás árnyékában

A koalíciónak húsbavágóan fontos, hogy kormányképességük látszatát fenntartsák, hiszen 2012 márciusa ismét újrarajzolja majd a szlovák politikai erőteret, melyből minél nagyobb szeletet szeretnének maguknak szakítani. Ne felejtsük el, hogy az előrehozott választások bejelentése óta új forgatókönyv kezdődött, melyben ismét minden a választópolgárok meggyőzéséről szól. Vasárnap tehát arról lehetett értesülni, hogy Mikulás Dzurinda, az SDKÚ-DS elnöke az ideiglenes kormány támogatására kérte fel Richard Sulík – ekkorra már – volt házelnököt. Az értesülések szerint Dzurinda állítólag felajánlotta Sulíknak azt is, hogy visszatérhet a parlament elnöki tisztségébe is, sőt valamennyi eddigi miniszteri székét is megtarthatná a párt. Ezen felül az SDKÚ, Most-Híd és a KDH még Kamil Krnáč (SaS) jelölését is támogatná a Nemzetbiztonsági Hivatal élére, annak fejében, ha az államfővel való egyeztetésen támogatja Radičová átmeneti kormányzását az előrehozott választásokig.

Különösen fontos volt ez azért is, mert ekkor már tudvalevő volt, hogy Ivan Gašparovič államfő a megingott stabilitást az egész kormány visszahívásával és hivatalnokkormány beiktatásával kívánja orvosolni. Dzurinda nem járt sikerrel és ugyanaznap este már egyértelműen cáfolták az SaS párttal való együttműködés szándékát a koalíció képviselői a TA3 televízió Politikában című vitaműsorában. A meghívott vendégek: Ján Fígel (KDH), Ivan Miklošsal (SDKÚ-DS) és Bugár Bélával (Híd-Most) egyetemben megerősítették, hogy az átmeneti kormánynak az SaS nélkül kell felállnia, s tárcáikat Mikuláš Dzurinda, Ivan Mikloš (mindketten SDKÚ-DS), Ivan Uhliarik (KDH) miniszterek és Rudolf Chmel (Most-Híd) miniszterelnök-helyettes kapnák meg.

Azóta Sulík is nyilatkozta, hogy a parlamentben a kisebbségi kormányt sem támogatná, s arra biztatott, hogy alakítson kormányt a Smer a három megmaradt koalíciós partnerrel. A koalíció tehetetlensége Fico hiteltelenségével összemosva valóban a legnagyobb politikai haszonnal járna az SaS számára, s díszeleghetne az elvhű kispárt szerepében, elfeledve azt, hogy a válság kirobbantói éppen ők voltak.

Ugyanebben a műsorban megszólalt Robert Fico ellenzéki pártvezér is. Véleménye szerint politikailag felelőtlen lenne, egy teljesen új kormány összeállítása arra a pár hónapra, amelynek új kormányprogrammal kellene előrerukkolnia. A politikai szempontból legtisztább megoldás szerinte, ha Iveta Radičová az előrehozott választásokig tovább kormányoz, de csak formálisan, azaz már semmilyen fontos döntést nem hozhatna, csak adminisztratív szempontból kormányozna – ismertette a Felvidék.ma.

Fico persze bízik az ideiglenes kormány tehetetlenségében és abban, hogy a koalíciós pártok huzavonája tovább rombolja a kormányképességükbe vetett hitet, s így támogatottsági indexüket is. Egy további féléves vergődést követően a Fico vezette Smer csak tovább erősödve vághatna neki a márciusi megmérettetésnek. Ennek tükrében sajtótájékoztatón is egyértelműen kinyilatkoztatta: a Smer márciusig nem akar semmilyen kormányátalakításba belemenni, és nem akar semmilyen formában egy új kormány létrehozásában sem részt venni. Egy ilyen lépéssel csak saját esélyeit rontaná a nagyobb politikai győzelem megszerzésére – tesszük hozzá.

Megoldást keresve

Ivan Gašparovič államfő a kormányválság megoldására hívta össze a parlamenti pártok elnökeit. Az egyeztetésen nem született megoldás, hiszen a fennálló helyzetben nincs sok lehetőség a működőképes együttműködés kialakítására. A tárgyalásokat folytatják, keresik az alkotmányos lehetőségeket, a politikai helyzetet figyelembe véve a már fölvázolt két variáció lehetséges. Egy Iveta Radičová vezette ügyvivő kabinet létrehozása a korábban SaS-es miniszterek tárcáinak felosztásával, vagy a Gašparovič által erőltetett „szakértői kormány” felállítása. A SaS és a Smer szerepvállalását kizáró tényezők miatt elfogytak a lehetőségek.

A Smer a megoldásban nem érdekelt, jogosan gondolhatják, hogy innentől kezdve csak a márciusi választásokra koncentrálnak, s nem kívánják nyakukba venni a kormányválság következtében felmerült problémákat. A válságért a koalíciót teszik felelőssé, s a további tárgyalásokban való közreműködéstől is elzárkóznak. „Az államfővel nagyon jó a kapcsolatom és sokra tartom. Ebben az esetben viszont azt mondom, az ellenzéknek nincs mit keresnie ezeken a tárgyalásokon.” – mossa kezeit Fico.

Gašparovič továbbra is a hivatalnokkormányt látja az alkotmányos keretek között és a jelen politikai helyzethez mérten a legmegfelelőbb megoldásnak. „Szlovákiában rengeteg olyan apolitikus szakember van, akik képesek lennének a választásokig felelősségteljesen ellátni a miniszteri posztokat” – nyilatkozta a Kereskedelmi és Iparkamara képviselőivel folytatott tárgyalásokat követően. Az említett pártérdekek miatt azonban erre nem tudtak rábólintani a pártvezérek.

Egyetlen közös nevezőt azért sikerült találni: Az ideiglenesen felálló kormány programjának a javaslatok szerint nem kellene kiterjedtnek lennie, csak az állami költségvetés tervezetének indoklását tartalmazná, illetve annak deklarálását, hogy az országot elvezeti az előrehozott választásokig. A tárgyalásokat csütörtökön folytatják a végső megállapodás reményében.

Medgyesi Ádám

Friss hírek