Magyarellenes kampány Szerbiában?

A Magyar Nemzeti Tanács elnöke szerint egyesek ellenállást kívánnak ébreszteni a szerb lakosságban az MNT és a magyar közösség irányába.

A Magyar Nemzeti Tanács soron következő, csütörtökön megtartandó ülésén, többek között az MNT Alapszabályának módosítása kerül napirendre – számolt be dr. Korhecz Tamás, az MNT elnöke tegnap megtartott sajtótájékoztatóján. Érdemi változást nem fog eredményezni a módosítás, inkább apróbb finomításokról, pontosításokról, összehangolásról van szó – tette hozzá Korhecz.

A csütörtöki ülésen a felsőoktatási ösztöndíjpályázatról és a demonstrátori ösztöndíjakról szóló határozatokat is módosítják, javarészt annak érdekében, hogy az MNT újabb pályázatot írhasson ki mindkét kategóriában az érdekelt hallgatók számára, tekintettel arra, hogy vannak még érdekelt pályázók, illetve van rendelkezésre álló keret a számukra.

A sajtótájékoztatón az MNT elnöke arról is beszámolt, hogy Nevena Petrušić Köztársasági Esélyegyenlőségi Biztos levélben köszönte meg, hogy az MNT módosította a felsőoktatási ösztöndíjpályázatról szóló határozat diszkriminatívnak minősített kitételeit. Az esélyegyenlőségi biztos ezzel lezártnak tekinti az ügyet – tette hozzá az MNT elnöke.

A folytatásban Korhecz a szerb sajtóban az MNT ellen irányuló kampányra hívta fel a figyelmet.

– Az utóbbi időben nyomásgyakorlási kampánynak lehetünk a tanúi. Ez a kampány elsősorban a nemzeti tanácsokról szóló törvény ellen, illetve az MNT ellen folyik a szerb sajtóban. Ebbe a kategóriába tartozik Boris Labudović, a Vajdasági Rádió és Televízió igazgatóbizottsága volt elnökének a lemondása, illetve a lemondást kísérő nyilatkozata, valamint a Szerbiai Újságírók Egyesületének alkotmánybírósági beadványa a nemzeti tanácsokról szóló törvény médiára vonatkozó szakaszainak az alkotmányossági felülvizsgálatára vonatkozólag. Ezenfelül a nyomásgyakorlás kategóriájába sorolható a Ljubica Kiseličkivel, Szabadka polgármesterének a tanácsosával készített interjúsorozat is. Kiselički azt állította, hogy az MNT, élve az iskolákban igazgatási jogosítványaival, valójában a szerb diákokat nyomja el. Ezekben az írásokban azt állították, hogy az MNT az iskolák igazgatásában való részvétellel maga alá akarja gyűrni a szerb nyelvű oktatást. Olyan csacskaságok is elhangzottak, hogy az MNT meg kívánja változtatni a szerb nyelvű oktatás programját és magyar szellemiségben fogja oktatni a szerb diákokat. Ezeknek az állításoknak természetesen semmiféle valós alapjuk nincsen, ezekkel sokkal inkább valamiféle ellenállást kívántak ébreszteni a szerb lakosságban az MNT, illetve a magyar közösség irányába.

A Magyar Szó kérdésére, hogy mi állhat ennek a kampánynak a hátterében, Korhecz közölte, hogy a folyamat egészen biztosan összefügg az MNT-n kívül eső folyamatokkal. A vagyon-visszaszármaztatási törvény kapcsán a szerb parlamentben kialakult helyzet, illetve az, hogy a VMSZ a sarkára állt, és az, hogy Magyarország ebben támogatja, biztosan hozzájárul ehhez a folyamathoz – véli Korhecz. Egyeseknek – úgy tűnik – az a célja, hogy magyarellenes indulatokat keltsen – hangsúlyozta az MNT elnöke.

Kitekintő / Magyar Szó

Friss hírek