Betiltották a nacionalisták felvonulását

Idén hatodik alkalommal kerülne sor az Orosz Menet elnevezésű rendezvényre Moszkvában illetve Oroszország és több posztszovjet köztársaság nagyvárosában.  Az Orosz Menetben a különböző, önmagukat nemzetinek nevező csoportosulások közösen vonulnak fel. Az orosz nacionalisták célja többek között az etnikai csoportok által elkövetett erőszak visszaszorítása, a közép-ázsiai és kaukázusi köztársaságokkal szemben vízumkényszer bevezetése és a külföldi bevándorlási kvóták csökkentése, vagy egyes régiókban az orosz lakosság önvédelmi csoportjainak felállítása.

 A moszkvai rendezők a felvonulást idén is november negyedikén, az Orosz Egység Napján szeretnék megtartani a főváros szívében és 15-20 ezer résztvevőt várnak. Első alkalommal, 2005-ben a nacionalisták Moszkva belvárosában vonultak fel, de később a menet a hatóságok rendelkezése miatt a külvárosokban, néhány ezer résztvevővel került megrendezésre. A szervezők idén három útvonaltervet terjesztettek a hatóságok elé, de a Moszkvai Tanács a bejelentésben talált formai hibára hivatkozva megtagadta a demonstráció engedélyezését – tudósított a lenta.ru hírportál.

Alekszandr Belovnak, az „Oroszok” mozgalom Irányító Bizottságának elnökének és a demonstráció egyik szervezőjének az Interfaxnak tett nyilatkozata szerint az elutasítás indoka az volt, hogy míg az Orosz Menetet kulturális eseményként jelentették be, addig a Városi Tanács a felvonulást a jelszavak miatt politikai rendezvénynek minősítette. A 2011-es demonstráció két jelmondata az „Oroszország őshonos lakosságának jogáért és szabadságáért” illetve az „Államalkotó státuszt az oroszoknak Oroszországban” lesz.

Belov, aki az idén betiltott Mozgalom az Illegális Bevándorlás Ellen vezetője volt hangsúlyozta, hogy az orosz érdek nincs képviselve a politikában, az oroszoknak fel kell emelni a hangjukat. Belov a felvonulásra több ismert politikust is meghívott, s rávilágított, hogy az Orosz Menet során eldőlhet, hogy kire adják szavazatukat a nemzetiek.

Az felvonulás másik szervezője Dmitrij Demuskin, aki a 2010 áprilisában szintén betiltott Szláv Egység mozgalom vezetője volt, s emiatt jelenleg is eljárás folyik ellene. Demuskin kijelentette, hogy a döntés ellen fellebbezni fognak a bíróságon és beadnak egy felülvizsgált kérelmet is. „Azonban ha a hatóságok a törvényt megszegve nem adnak engedélyt a felvonulásra, mi akkor is megtaláljuk a helyszínt tizenötezer ember véleményének kifejezéséhez” – ígérte Demuskin.

Dancsecs Réka

Friss hírek