Nem örülnek Putyin visszatérésének a Fehér Házban

Vlagyimir Putyin szombaton bejelentette, hogy ismét elindul az oroszországi elnökválasztáson. Az Egyesült Államok törvényhozói gyanakvással figyelik az eseményeket és a két ország közti viszony elhidegülésére számítanak.

Vlagyimir Putyin várható visszatérése jelentős változást hozhat az amerikai külpolitikában – számolt be a Wall Street Journal. Elemzők szerint Putyin lassíthatja az Obama-adminsiztráció leszerelési törekvéseit, ami még inkább hozzájárulhat a törvényhozók jövendő orosz elnökkel szembeni ellenérzéseihez.

A két ország közti kapcsolat javulásának csúcspontja a tavaly elfogadott nukleáris leszerelésről szóló megállapodás volt. Medvegyev elnök ezen felül engedélyezte az Egyesült Államoknak, hogy Oroszországon keresztül szállítson utánpótlást Afganisztánba, valamint az iráni atomprogram felfüggesztése mellett is kiállt, ráadásul Oroszország nemrég hivatalosan is megtagadta Iránnak a már évek óta megígért Sz-300-as légvédelmi rendszerek leszállítását. A tárgyalások következő állomása Moszkva stratégiai atomtöltet-arzenáljának további csökkentése és a NATO rakétapajzs-telepítés kérdéskörének megoldása lett volna, azonban Putyin visszatérése ezen változtathat. 

Barack Obama és Dmitrij Medvegyev leköszönő orosz elnök között az elmúlt években szoros és sikeresnek mondható kooperáció alakult ki. Washingtoni források szerint Medvegyev együttműködő, kompromisszumokra kész partnernek bizonyult, azonban Putyin megválasztása esetén jelentős visszalépés következhet be az eddig sikeresnek számító területeken.

Vlagyimir Putyin szombaton jelezte az elnöki poszt betöltésére irányuló szándékát a Kremlben. Népszerűségére való tekintettel újraválasztásához kevés kétség férhet. Putyin Obama elnököt a Moszkvával való viszony újragondolására és újraértékelésére kényszerítheti. „Rendkívül megfontoltan kell innentől kezdve cselekednünk. Mindenesetre ez nem a politikai rendszer változását jelentené, hiszen mindig is tudtuk, hogy ez a rendszer így működik.”- nyilatkozta egy magas rangú Fehér Házi alkalmazott reagálva arra a tényre, hogy Putyin harmadjára is jelölteti magát az elnöki posztra.

Ismét kérdésessé vált az ún. Jackson-Vanick kiegészítés eltörlése is, amelynek értelmében a két ország közti kereskedelmet akadályozó intézkedések sújtják a mai napig Oroszországot. Bár az emigrációkorlátozást Oroszország már megszüntette, az Egyesült Államok nem oldotta fel a szankciót. Többek között emiatt nem lehet Oroszország a WTO tagja. „A Kongresszusban Putyin nem tartozik a közkedvelt politikusok közé.”  – fogalmazott David Kramer a Freedom House vezetője, majd hozzátette, hogy ” ez nem fogja elősegíteni a Jackson-Vanik ügy lezárását”. Kramer szerint az újraválasztás esetén jelentős visszalépés fog történni a bilaterális kapcsolatokban.

Obama elnök mindenesetre nemzeti érdeknek nevezte az Oroszországgal való viszony helyreállítását. Obama és Putyin között valószínűleg az európai rakétapajzs telepítésének lehetősége lesz a legérzékenyebb kérdés. Vlagyimir Putyin közismerten szkeptikus a NATO rakétapajzsot illetően, ugyanis a védelmi rendszert Oroszország ellen irányuló fenyegetésnek tartja. Dmitrij Peszkov, a miniszterelnök szóvivője azt nyilatkozta, hogy a rakétapajzs-vita be fogja bizonyítani, hogy Obama elnök mennyire gondolja komolyan a kapcsolatok rendezését.         

Bakos Dániel

Friss hírek