Szabadka: Nem lóghatnak dobozok a védett épületekről

Egy évvel ezelőtt fogadta el a szabadkai képviselő-testület azt a szabályzatot, amely a város védett központi részében és Palicson található üzlethelyiségek névtábláinak, reklámfelületeinek, védő- és műszaki felszerelésének felhelyezését rendszerezi. A szabályzatnak köszönhetően rendnek kellene teremtődnie az elkövetkező hónapokban: a közterületeken nem állhat majd reklámtábla, pannó, billboard hirdetési felület, s nem csúfíthatja a homlokzatokat klímaberendezés sem.

Kampel Lajos, a kommunális felügyelőség vezetője lapunknak elmondta: a felügyelők szerdán kezdték járni a terepet, s egy nap alatt mintegy húsz üzletet ellenőriztek. Mindenhol jegyzőkönyvet készítenek arról, hogy a tulajdonosnak van-e már megfelelő engedélye a reklámfelületek használatát és a cégtáblák kihelyezését, milyenségét illetően. Amennyiben ilyennel nem rendelkezik, akkor a felügyelőség ismerteti a feltételeket és határidőt szab meg, hogy a szükséges engedélyt, illetve a változtatásokat kieszközöljék.

Az engedélyt az építési szolgálat adja ki. A központ védettnek számít, így az engedély megszerzése előtt a Községközi Műemlékvédelmi Intézet feltételeinek kell eleget tenni – mondta Kampel. A felügyelőség szerdán kezdte meg az ellenőrzést a Dimitrije Tucović utcában, azután pedig a korzón és a Đuro Đaković utcában folytatják, továbbá minden utcát ellenőriznek a védett övezetben. Ha a tulajnak nincs engedélye, vagy nem megfelelő a tábla, akkor bizonyos határidőn belül – a szabályzat szerint legfeljebb hatvan nap alatt – le kell cserélnie, illetve be kell szereznie a megfelelő engedélyt. Ha ezeket a lépéseket nem teszi meg, akkor a felügyelőség kényszervégrehajtás útján tartatja be a szabályokat, valamint szabálysértési feljelentést is tesz. A büntetés jogi személy esetében elérheti az egymillió dinárt is, a felelős személy pedig 75 000 dinárral is büntethető. A vállalkozók esetében a bírság 5000-től 250 000 dinárig terjedhet, a fizikai személyek pedig 2500, sőt akár 75 000 dináros büntetéssel is sújthatók.

Annak ellenére, hogy nagyon sok munkával jár az üzletek ellenőrzése, Kampel Lajos kiemelte: reméli, hogy egy-két hónapon belül rendet tudnak teremteni.

A szabályzat, amely a Hivatalos Lapban jelent meg 2010. július 8-án, többek között előírja, hogy a cégtábláknak nemes anyagokból kell készülniük (kovácsolt vasból, fából, rézből, alumínium-, üveg- vagy más lapokból), a homlokzatokra pedig nem kerülhetnek dobozszerű cégtáblák. A város központjában tilos hirdetőtáblákat kihelyezni, továbbá nincs engedélyezve az üvegvitrinek kihelyezése sem, amelyeket ma az újságárus bódék előtt láthatunk. El kell távolítaniuk az üzleteknek többek között a klímaberendezéseket is, és azokat nem látható helyre kell szereltetniük, s ez vonatkozik a szellőztetőrendszerekre, a kéményekre és az antennákra is. Külön szabály vonatkozik az épületrészek festésére is.

A felügyelőség vezetőjének javaslata szerint azok az üzlettulajdonosok, akik nem rendelkeznek a megfelelő engedéllyel, tanulmányozzák át a szabályzatot, és kezdjék meg az engedélyek beszerzését, előbb-utóbb ugyanis mindenképpen sor kerül rájuk is.

Magyar Szó

Friss hírek