Felbolydult Szerbia Mladic miatt

Ratko Mladić múlt heti elfogását mind a nemzetközi közvélemény, mind a balkáni országok vezetői egybehangzóan üdvözölték, köztük Boris Tadić szerb államfő is mérföldkőnek tekinti a tábornok kézrekerítését. Vojislav Šešelj radikális szimpatizánsai azonban árulásként tekintenek a történtekre, mivel Mladićot háborús hősként tisztelik.

Vasárnap este Ratko Mladić támogatására rendeztek nagygyűlést Belgrád belvárosában. A megmozdulást a Szerb Radikális Párt (SRS) szervezte, melynek korábbi vezetőjét, Vojislav Šešeljt Mladićhoz hasonlóan a délszláv konfliktusok során elkövetett háborús bűnökkel vádolják, és tárgyalása már jelenleg is folyik Hágában – tájékoztatott a B92 hírcsatorna internetes kiadása. A tüntetés akkor vált erőszakossá, mikor néhány tucat részvevő kivált a tömegből, és kövekkel kezdte dobálni a rendőröket. Ezután a város több pontján is fel kellett lépni az immár többszáz tüntető ellen, akiket a rendőrség kisebb csoportokban próbált leszerelni. A tiltakozók „Menjetek Koszovóba!” felkiáltással üvegflakonokkal és égő fáklyákkal dobálták a rendőröket. Milorad Veljović rendőrfőnök ugyanakkor elmondta, hogy csapataik kézben tartják a helyzetet. A gyűlést azonnal megszakították a kiváló tüntetők a rendőrök ellen fordultak, hatástalan maradt magának Mladićnak a kérése is, aki békés demonstrációra kérte híveit.

Vasánap nyilatkozott Mladić ügyvédje is, aki szerint a korábbi tábornok mentális állapota az elmúlt napokban sokat romlott. Miloš Šaljić a Mladićnál tett látogatás után elmondta, hogy védence nincs abban az egészségügyi állapotban, hogy a hágai bíróság elé álljon, így fellebezni fog a tábornok hétfői kiadatása ellen. Mladić már több agyvérzésen is átesett, és ügyvédje szerint a börtönben nem megfelelőek számára a körülmények, kórházban kellene kezelni. Kiemelte, hogy a hágai fogvatartóintézetek egészségügyi ellátásában még kevésbé bízik, mivel „ott öt szerb is életét vesztette a nem megfelelő bánásmód következtében”.

Nemcsak ügyvédje, hanem családja is meglátogatta Mladićot a börtönben, és a látogatás után fia, Darko Mladić már úgy nyilatkozott, hogy a bíróság által kirendelt orvos megfelelőnek találta apja állapotát arra, hogy bíróság elé álljon, és nincs olyan állapotban, hogy kórházi kezelésre szorulna.

A szerbiai kormánypártok tisztában vannak vele, hogy bár Mladić elfogása sokat javít az ország nemzetközi megítélésén, és előmozdítja a Európai Uniós tagjelöltség kérdését, belpolitikai szinten sokat veszítenek vele. Rasim Ljajić foglalkoztatásügyi miniszter elmondta, hogy tudatában vannak, hogy Mladić letartóztatása népszerűségcsökkenéssel fog járni, és valószínűleg a 2012-es választásokat is elveszíthetik miatta, de véleménye szerint ezt a lépést meg kellett tenniük, mert ez Szerbia és a teljes régió érdekeit szolgálta.

Szerbiában még Mladić elfogása előtt néhány nappal is készült felmérés arról, hogyan vélekednek az állampolgárok a volt tábornok esetleges hágai kiadatásáról, amit a válaszadók 51%-a ellenzett, míg mindössze 34%-a támogatott. A Mladić-ügy tehát megosztja a szerbeket, de még mindig többségben vannak azok akik kiállnak a tábornok mellett, és háborús bűnös helyett inkább háborús hősként tekintenek rá. A kormánypártok nagy félelme valószínűleg beigazolódik, és Mladić elfogásából a jobboldali pártok profitálhatnak majd leginkább. Ljajić szerint Mladić súlyos gátja volt a régió megbékélésének, főleg a Szerbia és Bosznia-Hercegovina közötti békés kapcsolatok kialakulásának, mivel a legtöbb életet követelő műveleteket Mladić 1995-ben, a boszniai Srebrenicában vezényelte, ahol több mint kilencezer bosnyákot öltek meg csapatai.

A vasárnap esti töntetések után a Szerb Radikális Párt úgy nyilatkozott, hogy nem érzi magát felelősnek a történtekért, mivel ők békés tüntetésre hívták az embereket, és a kis csoportok agresszív viselkedéséért őket nem lehet hibáztatni. Összesen 111 embert vettek őrizetbe az összecsapások után, tíz civil és huszonhat rendőr sérült meg. A Radikális Párt a civilek sérüléséért a rendőrséget okolja, mivel azok rátolták a békés tömegre a harcoló tüntetőket. Néhány résztvevő azonban mégis arról számolt be, hogy a lázadókat a radikálisok vezetői irányították.

Nagyrőczei Anna

Friss hírek