Nagy a tolongás Strauss-Kahn helyéért

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) május 19-én, szerdán nyilvánosságra hozta vezetőjének, a szexuális zaklatással és nemi erőszak kísérletével vádolt Dominique Strauss-Kahnnak a lemondó levelét. Az Európai Bizottság elnöke nem sokkal korábban azt mondta, a következő IMF-vezérnek is az EU-ból kell származnia.

A szerdán és csütörtökön megtartott Európai Üzleti Csúcstalálkozón José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke azt mondta, „egyszeűen természetes, hogy az EU országai felelősségüknek érzik, hogy jó jelöltet állítsanak” a washingtoni székhelyű nemzetközi pénzügyi szervezet, az IMF élére. Barroso elismerte, hogy Európának több jelöltje is van a pozícióra, elmondása szerint pedig az ügyet hamarosan le kellene zárni.

Egy nappal korábban Jean-Claude Juncker, az Eurócsoport elnöke, luxemburgi miniszterelnök viszont azt mondta, már most beszélni Strauss-Kahn utódjáról „illetlen” volna. Ráadásul Juncker úgy tűnt, hogy el is ítéli de azokat a német és belga nyilatkozatokat, amelyek már most arra vonatkoztak, hogy a Valutaalap új vezetője egy EU-s országból jöjjön. „Hagyjuk, hogy az igazságszolgáltatás tegye a dolgát” – mondta.

Az EurActiv Juncker kijelentéseivel kapcsolatban is megkérdezte Barrosót, aki szerint az Eurócsoport elnöke csak a véleményét mondta el egy kérdésre válaszolva. Elmondása szerint Angela Merkel német kancellár szintén vele van egy véleményen.

Néhány órával később az IMF nyilvánosságra hozta Strauss-Kahn lemondó levelét, amelyben „a lehető legnagyobb határozottsággal” tagadta az ellene felhozott vádakat.

Az IMF-vezér posztjára többen is pályáznak: Cristine Lagarde, a francia gazdasági minisztert eredetileg senki nem tartotta esélyesnek, legutóbb azonban Svédország úgy döntött, támogatni fogja, holland központi bank elnöke, Nout Wellink pedig a Bloomberg szerint az Európai Központi Bank leköszönő elnökét, Jean-Claude Trichet ajánlotta a posztra.

Dél-Afrika és Oroszország szerdán azonban kijelentette, hogy a következő IMF-vezérnek egy feltörekvő gazdaságból kell érkeznie. Trevor Manuelt, a dél-afrikai Nemzeti Tervbizottság elnökét a dél-afrikai pénzügyminiszter elmondása szerint „világszerte nagy tiszteletben tarják”, ezért akár az ő neve is felmerülhet, mint az új IMF-vezető.

Ugyanígy az orosz központi bank igazgató-helyettese, Szergej Svetszov azt mondta, egy fejlődő országnak kellene megadni az esélyt, hogy vezesse az IMF-et, hogy ezzel is jobban ki lehessen fejezni ezeknek a gazdaságoknak a szerepét a világban. Hasonló kijelentéseket tett a dél-afrikai központi bank vezetője is.

A fejlődő régiókból a potenciális jelöltek között találjuk a volt török pénzügyminisztert, Kemal Dervist, aki az ENSZ Fejlesztési Programjának (UNDP) is vezetője volt, a szingapúri pénzügyi vezetőt Tharman Shanmugaratnamot, az indiai közgazdász Montek Singh Ahluwaliát, a mexikói központi vezetőjét, Agustin Carstenst, illetve a brazil központi bank elnökét, Arminio Fragát is.

Az Associated Press szerint azonban a kínai közgazdász Zhu Min, Strauss-Kahn eddigi IMF-beli különleges tanácsadója az egyik legesélyesebb a posztra.

Hétfőn és kedden az Eurócsoport ülésén a vasárnap New York-ban letartóztatott Strauss-Kahn helyét eddigi helyettese, Nemat Shafik foglalta el.

Kitekintő / Euractiv.hu

Friss hírek