„Irreális, hogy Koszovó Szerbiához tartozzon”

Irreális, hogy Koszovó továbbra is Szerbiához tartozzon, a felosztás pedig egy lehetőség a státuskérdés megoldására – jelentette ki szerdán Ivica Dačić kormányfőhelyettes, a Szerbiai Szocialista Párt elnöke.

A B92 Kažiprst (Mutatóujj) című műsorában Dačić elmondta, hogy a jelenlegi nemzetközi viszonyok nem teszik lehetővé, hogy Koszovó Szerbia része maradjon, és arra szólította fel a Koszovó felosztását ellenzőket, hogy mondják el megoldási javaslataikat.

‘Nehéz elképzelni, hogy egy szerb politikus Koszovó függetlenségének elismeréséről beszéljen, hiszen az ország célja ennek a területnek a megtartása. Biztos vagyok benne, hogy a szerbiai polgárok tisztában vannak azzal, hogy Koszovó felosztása reális megoldás’ – mondta a kormányfőhelyettes, hozzátéve, hogy a kormányban erről a lehetőségről eddig nem tárgyaltak.

Emlékeztetőül: Dačić a prishtinai Zëri lapnak adott interjújában korábban azon véleményének adott hangot, hogy Koszovó felosztása valós megoldást jelenthetne. “Ez a valóság, amit a prishtinai kormányban is el kell, hogy fogadjanak. Ők nem hajlandóak erről tárgyalni, mert úgy vélik, hogy a koszovói kérdés már megoldódott” – magyarázta a kormányfőhelyettes. Mint kiemelte, erről a kérdésről még nem tárgyalt Boris Tadić szerb államfővel, a Demokrata Párt, vagyis az SZSZP koalíciós partnerének elnökével.

A Szerbiai Képviselőházban tegnap délután Dačić kijelentette, hogy elképzelése nem hazaárulási kísérlet, hanem egy Szerbia és a Koszovóban élő szerbek megmentésére tett javaslat. “Ez egy javaslat arra, hogy megóvjuk Szerbiát a nemzeti vereségtől, amelyre igenis sor kerülhet, ha előretekintő politika helyett a múlthoz láncolt politikát folytatunk, hiszen az utóbbi évek és évtizedek nem voltak jók – szögezte le Dačić.”

Magyar Szó

Felkapott hírek

Friss hírek