A magyarok tartják magukat a menetrendhez

A magyar elnökség továbbra is úgy számol, hogy június végére megszületik az első olvasati megállapodás a Tanács és az Európai Parlament között a gazdasági kormányzást megerősítő hat jogszabályi javaslatról. Az EU-ügyi államtitkár felelős hozzáállást vár az Európai Parlamenttől a háromoldalú tárgyalások során.

A magyar elnökség tartja magát a gazdasági kormányzás megerősített rendszerét lefektető hat uniós jogszabály megalkotására, tavaly év végén meghatározott menetrendhez. Magyarország továbbra is úgy számol, hogy a Tanács és az Európai Parlament első olvasati megállapodást tud kötni júniusban, amelyet az Európai Tanács is meg tud erősíteni a június 24-i ülésén – közölte Strasbourgban Győri Enikő, a Külügyminisztérium EU-államtitkára.

Az EP tárgyalódelegációja csak április 19-én, a hat jogszabályról hozott hat parlamenti jelentés gazdasági szakbizottsági megszavazása után kapta meg a mandátumot arra, hogy megkezdje a tárgyalásokat a Tanáccsal. (A 6 jogszabályból négyet együttdöntési eljárással kell megalkotni).

A Húsvét miatt hivatalosan csak április végén kezdődtek el a háromoldalú egyeztetések a gazdasági kormányzásról, és ugyan a több mint kétezer módosító javaslatban felvetett problémákat már sikerült néhány százra leszűkíteni, még mindig van néhány kritikus pont, amelyből úgy tűnik, egyelőre nem engednek a felek. (Erről részletesen korábbi cikkünkben olvashat!)

Diplomaták ezek közül is kiemelték a tagállamok makrogazdasági egyensúlytalanságait illusztráló eredménytáblát, amelyet az Európai Parlament az EU2020 stratégiában meghatározott mutatókkal is kiegészítene, ezentúl az adatokból következő szükséges intézkedéseket is a Bizottság hatáskörébe utalná.

Az Európai Parlament eheti strasbourgi ülése közben is folytatódtak a háromoldalú tárgyalások. A keddi trialógus után Győri Enikő azt mondta, hogy egyelőre az aktuális kérések és preferenciák felmérése folyik. Az EU-ügyi államtitkár megjegyezte, az Európai Parlament részéről vannak túlzott, például hatásköröket átrendező kérések is, ezzel kapcsolatban közös belátást és felelősséget kért az EP-től, és ígért a Tanács részéről.

A keddi és szerdai háromoldalú egyeztetés után csütörtökön a tagállami EU-nagykövetek (COREPER) előkészítik a jövő keddi ECOFIN-ülést, amely brüsszeli források szerint fordulópont lesz a dosszié kapcsán, itt határozhatják meg ugyanis a pénzügyminiszterek a tárgyalások további irányát. Az ülésre egy elnökségi jelentést készít a tagállamoknak Magyarország az eddigi egyeztetésekről.

Győri Enikő szerint „nem engedhetünk meg késést, pénzügyileg ugyanis kockázatos a helyzet”.

Brüsszeli források szerint „a hatos csomag csúszása” (értsd: ha nem sikerül június végére megállapodni a hat jogszabályról) több szempontból is veszélyes lehet. Egy EU-diplomata azt mondta, a csúszás alááshatja a gazdasági válságra adandó komplex uniós gazdasági intézkedéscsomag többi elemét is, emellett az európai szemeszter első éve sem lehet sikeres, nem lesz ugyanis meg a jogi alap a költségvetési felügyeleti ciklus lezárására.

Értesüléseink szerint a Tanács azzal is próbál érvelni az Európai Parlamentnél, hogy az EP mindig is a közösségi módszert támogatta a kormányközi megoldásokkal szemben, a hatos jogszabályi csomag pedig pontosan ebben a szellemben készült. „Ha az EP kritikus a kormányközi módszerrel megalkotott euróstabilitási paktummal, most bizonyíthatnának” – fogalmazott egy diplomata.

A BruxInfónak nyilatkozó források szerint az Európai Parlament alapvetően progresszíven áll a kérdéshez, és „a frakciók többsége nem zárja ki az első olvasati megállapodást”. A szocialista frakció viszont korábban már többször hangsúlyozta, hogy több időre, és alaposabb egyeztetésre lenne szükség a hat jogszabály kitárgyalásához. Ettől függetlenül a képviselőcsoport legutóbb mégis hozzájárult a háromoldalú tárgyalások megindításához, amit akár blokkolhatott is volna.

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Friss hírek