A héten dől el, kell-e új görög mentőcsomag

Az Európai Bizottság kedden jóváhagyta a múlt héten kitárgyalt portugál mentőcsomagot. Olli Rehn szerint a jelenleg Athénben tartózkodó trojka-misszió jelentésétől függően tehet a Bizottság újabb javaslatokat a görög hitelcsomag kiterjesztésére.

„Ez nem hasonlít egy vasárnapi sétára a parkban” – jellemezte a portugál pénzügyi mentőcsomagot az EU gazdasági és pénzügyi biztosa, azt követően, hogy a Bizottság biztosi testülete kedden jóváhagyta a múlt héten szakértői szinten kitárgyalt 78 milliárd euró összegű kiigazítási programot. Olli Rehn utalt rá, hogy a 78 milliárd eurós keretből az EU-ra eső 56 milliárd eurón egyenlő arányban osztozik majd az eurózóna-tagok által nyújtott garanciákkal a piacon hiteleket felvevő és azokat továbbadó európai pénzügyi stabilitási eszköz (EFSF) és az uniós költségvetés fedezetét élvező, összesen 60 milliárdos kerettel rendelkező európai pénzügyi stabilitási mechanizmus (EFSM).

A biztos a bizottsági ülést követő sajtótájékoztatón egy kérdésre válaszolva elárulta, hogy a kölcsönért az EU által felszámolandó kamat – az IMF árazási politikáját követve, és azt egy prémiummal kiegészítve – valamelyest 5,5 százalék felett, de „egyértelműen 6 százalék alatt lesz”. Ez azért is érdekes, mert az EU jelenleg 5,8 százalékos kamaton hitelez Írországnak, amely régóta csökkentést kér és a márciusi kamatcsökkentés óta 4,2 százalékért Görögországnak.

Rehn ambiciózusnak, de realistának nevezte a portugál mentőcsomagot, ami szerinte fenntarthatóbb és versenyképesebb portugál gazdaságot eredményez majd. A program egy három évre elnyújtott ambiciózus költségvetési kiigazításból (2013-ra kell levinni a jelenleg 9,1 százalékos deficitet az előírt 3 százalékos szint alá), a versenyképesség javítását célzó szerkezeti reformok széles skálájából és a bankszektor megerősítésére hivatott intézkedésekből áll majd (utóbbira 12 milliárd euró áll rendelkezésre). „A program megvalósítása jelentős erőfeszítést követel majd a portugál néptől, de megkíméli a legelesettebb társadalmi rétegeket” – hangsúlyozta a gazdasági és pénzügyi biztos.

Rehn szerint még korai lenne egy második görög mentőcsomagról beszélni, ugyanis éppen a jelenleg Athénben tartózkodó EU-IMF-EKB „trojka” felülvizsgálati missziójának a feladata egyrészt a program eddigi végrehajtásának áttekintése, másrészt a program adósság-fenntarthatóság szempontjából történő vizsgálata. Ennek alapján a Bizottság néhány héten belül javaslatot tehet a szükséges intézkedésekre – jelezte a finn nemzetiségű politikus, aki túl korainak tartotta még a találgatásokat Görögország jövő évre vonatkozó refinanszírozási szükségleteiről. A nemzetközi sajtóban kedden olyan hírek jelentek meg, melyek szerint Athénnek 2012-ben 27, a rákövetkező évben pedig 30 milliárd euróra lenne szüksége lejáró államadósságának csökkentésére. Az egy évvel ezelőtt elfogadott, összesen 110 milliárd euró összegű mentőöv eredetileg azzal számolt, hogy Görögország jövőre, legkésőbb 2012 második felében vissza tud térni a tőkepiacokra. Rehn azt is elismerte, hogy a Bizottságban és a tagállamokban előkészületeket folynak a görög támogatás kiterjesztésére.

A biztos megismételte azt a véleményét, hogy az ír program keretében rögzített kamatokat is csökkenteni kellene, összhangba hozva ezzel más programokkal. Elmondta, hogy megítélése szerint a kamatok megállapításánál az adósság fenntarthatósága szempontjának nagyobb hangsúlyt kellene kapnia, mint az erkölcsi kockázatnak. „Nem hiszem, hogy bárki is önként és dalolva vetné alá magát egy EU-IMF programnak” – tette hozzá.

Rehn bizalmát helyezte szülőhazájába, Finnországba, hogy az nem áll majd a portugál mentőcsomag útjába és szerdán megadja a zöld jelzést, ami az egyhangúság követelménye miatt szükséges. Arra is emlékeztette honfitársait, hogy a portugál mentőcsomag megszavazásával az egész eurózóna és így Finnország pénzügyi stabilitásán is segítenek. Arra is felhívta a figyelmet, hogy az IMF 26 milliárdos kölcsönén keresztül EU-kívüli országok, így az USA, Kína, India, vagy éppen Brazília is beszállnak a portugálok megsegítésébe, miként az EFSM-en keresztül az egész EU, annak mind a 27 tagállama is.

A portugál mentőcsomagról jövő hétfőn döntenek előbb az eurózóna, majd az EU pénzügyminiszterei.

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Friss hírek