Az ózonlyuk is közrejátszik a klímaváltozásban

Amerikai kutatók a déli félteke klimatikus viszonyainak modelljébe beleillesztették az Déli-sark fölötti ózonréteg elvékonyodását. Vizsgálataik legfontosabb tanulsága, hogy a közfelfogással ellentétben a szén-dioxid kibocsátáson kívül más tényezők is fontos hatással vannak a Föld éghajlatának megváltozására.

A Columbia Egyetem kutatói által elvégzett vizsgálatok felhívják a figyelmet arra, hogy nem csak a szén-dioxid emisszió az egyetlen, éghajlatot befolyásoló tényező. A Science folyóiratban publikált tanulmányok eredményei az ózonréteg elvékonyodásának éghajlati hatásaira mutatnak rá.


Az ózonréteg a légkör felsőbb rétegeiben található, abszorbeálja a napból érkező ultraibolya sugárzások egy részét. Mivel ezek a sugárzások károsítanák az élőlényeket illetve összetöredeznék azok örökítőanyagát, a sztratoszférikus ózon megléte feltétele a földi életnek. A réteg elvékonyodását, a sarkvidékek fölötti ózonlyukak kialakulását a korábban főleg hűtőrendszerekben, illetve vivőgázként alkalmazott halogénezett szénhidrogének (ún. CFC gázok) okozzák.

Az ózonréteg az UV sugárzások befogása során bizonyos mértékben felmelegíti a közvetlenül alatta elhelyezkedő légköri rétegeket. Ezért az Antarktisz fölött megjelenő ózonlyuk az alsó sztratoszféra lehüléséhez vezetett. Mint ahogy azt a kutatók vizsgálataik során kimutatták, ez nem csak a Déli-sark klímáját befolyásolja, hanem hatással van a teljes déli félteke éghajlati viszonyaira. A szubtrópusi területeken az elmúlt évtizedekben a csapadékmennyiség emelkedése volt jellemző. A tanulmányban felfedik az ózonlyuk és a déli félteke éghajlati változásai között lévő összefüggéseket. Az Antarktisz fölötti lehülés a felső légköri áramlatokon (ún. jet stream-eken) keresztül hatással van a déli félteke uralkodó szeleire. A nyugati szelek a lehülés hatására déli irányba tolódnak el, ami a végül a szubtrópusi éghajlatú területek növekedő csapadékmennyiségét eredményezi.

A folyamatokban az emberi eredetű szén-dioxid kibocsátás hatásai is szerepet játszanak, azonban nem akkora súllyal, mint az ózonréteg elvékonyodása. Sarah Kang, a kutatócsoport vezetője szerint: „Az ózont a déli félteke éghajlatát befolyásoló domináns tényezőnek tartják, ami azt jelenti, hogy az éghajlatváltozást szabályozó nemzetközi egyezmények nem korlátozódhatnak csupán a szén-dioxid emisszió kezelésére.” Az éghajlati változások többek között Ausztráliában is éreztetik hatásukat. Bár a vizsgált jelenségek természeténél fogva nem szabad egyértelmű ok-okozati összefüggéseket erőltetni például az ózonlyuk és a napi időjárás közé, valószínű, hogy a réteg elvékonyodásának hatásai közrejátszottak az elmúlt évek során az ország egyes részeit sújtó nagy szárazságok kialakulásában.


Az ózonréteg védelmével kapcsolatos legfontosabb nemzetközi egyezmény az 1989-ben életbe lépett Montreali jegyzőkönyv. Ez talán az első, sikeresnek tekinthető nemzetközi intézkedés, amelyik a környezet védelmével foglalkozik. Az egyezmény – és az azt folyamatosan aktualizáló későbbi jegyzőkönyvek – eredménye, hogy mára drasztikusan csökkent a CFC-k kibocsátása. Ennek következtében sikerült megfékezni az antarktiszi ózonlyuk tágulásának korábbi tendenciáit. Az ózonréteg védelmét azonban erősen megnehezíti az a körülmény, hogy a CFC-k feljutása a felső légkörbe több mint öt évet is igénybe vehet. Ezen túl, lévén hogy a halogénezett szénhidrogének igen stabil vegyületek, több tíz évig is eltarthat, amíg eltűnnek a légkörből. Ezért még a kibocsátások visszafogása esetén is sokáig károsodhat a réteg.

Többek között ennek is „köszönhető”, hogy az ENSZ Meteorológiai Világszervezetének (WMO) jelentése szerint az idei tél során rekordértéket döntött az Déli-sark fölötti ózonréteg elvékonyodása. A WMO szerint az északi féltekén a tél beálltától március végéig 40 százalékos csökkenés volt megfigyelhető a sarkvidéket védő ózon mennyiségében.

A Columbia Egyetem kutatási eredményei jól szemléltetik, hogy a környezeti problémák csakis nagy körültekintéssel és a komplex együtthatások figyelembevételével közelíthetőek meg. Nem ragadhatóak ki egyes hatások, melyeknek ezután kizárólagos figyelmet szentelünk, ugyanis ezzel kárba vésznek azok az erőforrások, melyek körültekintőbb felhasználásával sokkal nagyobb eredményeket lehetne elérni.

Wekler Mihály

Friss hírek