Újabb tűzviharoktól rettegnek Texasban

Egyre elkeseredettebbé válik a texasi tűzoltók harca a hetek óta tartó, többszázezer hektáron tomboló bozóttüzek ellen. A Nemzeti Meteorológiai Szolgálat a hét elején a legmagasabb, vörös szintű riadójelzést adta ki az aszály sújtotta állam nyugati területein.

A múlt hét során már a második texasi tűzoltó vesztette életét az április 6-a óta tomboló bozóttüzek ellen folytatott elkeseredett harcban. Texas állam déli területein a múlt héten több mint 400 ezer hektár állt lángokban, az oltásban segédkező, összesen 36 államból érkező több ezer önkéntes és hivatásos tűzoltó közül eddig több tucat szenvedett könnyebb, vagy súlyosabb sérüléseket. A térség átlagos éves csapadékszintje 400 milliméter, ám ebből, az elmúlt 6 hónap során 3,5 milliméter sem hullott összesen – olvasható a CNN hírportálján.

Ez egy olyan esemény, amellyel új időszámítás veszi kezdetét az ország történetében. Ez valami olyasmi, ami örökre meg fogja változtatni a közösséget. Ezentúl csak úgy fogunk beszélni, hogy élet a tűz előtt, és élet a tűz után” – ecsetelte a helyzet súlyosságát a CNN riporterének Ira Mercer, a Palo Pinto-i sheriff.

A kitartóan száraz, szeles időjárást a hétvégén itt-ott heves viharok váltották fel, ám nagyobb mennyiségű csapadék így sem hullott, sőt félő volt, hogy az intenzív villámlás csak további tüzeket fog szítani. A drámai sebességgel terjedő lángok már eddig is sokmillió dolláros kárt okoztak majdnem 5 ezer texasi ingatlanban. A tradícionális álattartással foglalkozó Nyugat-Texasban a gulyák tetemes része is a lángok martalékává vált, az életben maradt állatok semmilyen élelmet nem találnak a feketére perzselt földeken.

A hét elején a helyi hatóságok a helyzet további súlyosbodására számítanak. A San Antonio Express internetes hírportálja szerint a levegő csökkenő páratartalma és az újból feltámadt – helyenként 70 km/h-val is tomboló – forró szél miatt akár a legkissebb szikra is pillanatok alatt tűzviharrá nőheti magát. Ahogy a száraz és a nedves légtömegeket egymástól elválasztó un. száraz vonal keleti irányban tovább vándorol, minden legelő, tanya vagy város amelyet maga mögött hagy, potenciális veszélybe kerül.

Tatai Gábor

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »