Pillanatkép a modern Törökország atyjáról

Musztafa Kemal már 11 éves korában katona akart lenni, végül egy iskolai összeesküvésnek köszönhetően idejekorán a hadszíntéren találta magát – mondta Demeter Tamás filozófus, orientalista a Török Kávéházi Estek szerdai rendezvényén. Az MTA Filozófiai kutatóintézetének munkatársa – aki maga is tagja az eseményt szervező Magyar-Török Baráti Társaságnak – a modern Törökország alapítójáról, Musztafa Kemal Atatürkről tartott előadást szerdán az Európa Pontban.

A kutató rámutatott, hogy az Oszmán birodalomban már az első világháború kitörése előtt megfigyelhetőek voltak a reformtörekvés csírái, ám a betokosodott hatalmi és intézményi struktúrák nem tették lehetővé az érdemi változásokat. A társadalmi mozgások első jeleit a nacionalista Ifjútörök mozgalom kibontakozásakor lehetett tapasztalni, a politikai tömörülés 1913-ban puccsot hajtott végre, majd katonai diktatúrát vezetett be. Demeter Tamás szerint az Ifjútörökök államformára vonatkozó elképzeléseik korántsem voltak teljesen konzekvensek, nem úgy, mint a kezdetektől köztársaságpárti álláspontot képviselő Atatürké.

Muszafa Kemalt a török nemzetgyűlés utólag ruházta fel a „törökök atyja” névvel, amely a sikeres függetlenségi háborút követően a „gazi” (hős) jelzővel is kiegészült.  A Franciaországban tapasztalatokat szerzett tábornok kiemelkedő katonai sikereket ért el, és végül neki volt köszönhető, hogy Törökország  képes volt talpra állni a világháborúban elszenvedett vereség után. Kemal Atatürk nevéhez köthető  az 1923-as lausanne-i békeszerződés megszületése, mely részben orvosolta a térdre rogyott birodalom területi és gazdasági veszteségeit. Demeter Tamás elmondta: ugyanebben az évben kiáltották ki a Török Köztársaságot, később felszámolták a kalifátust, és svájci mintára polgári törvénykönyvet vezettek be. A Török Köztársaságpárt alapítójának nevéhez köthető továbbá a Gergely naptár és a latin betűs ábécé átvétele is, melynek célja a keleti tradíciókkal átszőtt eurázsiai ország nyugati vérkeringésbe való bekapcsolása volt.

Zgut Edit

Friss hírek