Új kereskedelmi blokk alakul

Négy latin-amerikai ország új kereskedelmi integráció tervét dédelgeti, hogy közösen kövessék a feltörekvő ázsiai gazdaságok fejlődésének példáját. Központi cél a munkahelyteremtés is. Természetesen az Egyesült Államok továbbra is kiemelt partnerük marad, főként Kolumbia számára, mely még mindig a közös szabadkereskedelmi egyezmény ratifikálásáért áhítozik.

Peru és Mexikó vezetői a minap írták alá közös szabadkereskedelmi egyezményüket, melynek révén csak Mexikóban közel 23 ezer új munkahely fog létesülhet, mely öt év alatt akár 17 ezerrel is bővülhet. Peru pedig sajátjához képes négyszer nagyobb felvevőpiacra lelt új partnere személyében.

Társulásukat máris kiterjesztenék Chilével és Kolumbiával, hogy az Egyesült Államok piaci méreteit és később fejlődési ütemének szintjét is el tudják érni, de előtte az ázsiai feltörekvőket szeretnék utolérni: „a négy ország mély integrációjával kívánjuk elérni a személyek, az áruk és szolgáltatások, valamint a tőke szabad áramlását, hogy felnőjünk Ázsiához” – nyilatkozta Alan García perui elnök, akinek elnöksége alatt Dél-Amerika legdinamikusabban növekvő gazdaságává vált az andokbeli ország.

A bejelentés szerint a négy ország vezetői április 28-án találkoznak Limában, hogy lefektessék az úgynevezett „Csendes-óceáni paktumhoz” vezető út mérföldköveit. Mint a mondhatni legkötetlenebb integrációs forma, a szabadkereskedelmi társulás ennek első lépcsője.

Tavaly novemberben Chile, Kolumbia és Peru már kötött egy egyezményt értékpapírpiacaik integrációjáról, melyhez most a világ (GDP-ben számolva) 12. legnagyobb gazdaságaként Mexikó is csatlakozna.

Kolumbia és Peru már ápol hasonló gazdasági köteléket, ugyanis mindketten tagjai az 1969-ban alakult Andoki Közösségnek, ami felett – Alan García szavaival élve – „eljárt az idő” a gyors technológia-transzfer és a pénzügyek és befektetések globalizált korában. Peru támogatja Kolumbia felvételi kérelmét az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) szervezetébe, melynek a másik három említett dél-amerikai ország már hosszú évek óta tagja.

Márciusi bogotai látogatásakor Alan García azt is kijelentette, hogy „aktívan dolgoznak” azon, hogy elősegítsék Kolumbia Washingtonnal kötendő szabadkereskedelmi szerződését, melynek tárgyában csütörtökön folytatott megbeszélést a Fehér Házban Juan Manuel Santos kolumbiai elnök Barack H. Obama amerikai elnökkel. A hivatalos kormányzati közlemény szerint a megállapodás – immár öt éve húzódó – megkötésének hiányában az Egyesült Államok már így is jelentős piacveszteséggel számolhat azon országok javára, melyeknek viszont már sikerült hasonló egyezményt kötniük a dél-amerikai országgal.

Természetesen Kolumbia számára is számos előnnyel járna a szabadkereskedelmi egyezmény ratifikálása, segítve a foglalkoztatás bővítését, a kereskedelem élénkítését, a beruházások növelését.

A két vezető közös akciótervet dolgozott ki az egyezmény „felolvasztására”, azonban a legfontosabb cél továbbra is annak elfogadtatása az amerikai Szenátussal, melynek azonban komoly feltételei vannak a kolumbiai kormánnyal szemben. Santosnak egy sor intézkedést – mint például a szakszervezeti tagok védelme, illetve az ellenük irányuló bűncselekmények szankcionálása – kell foganatosítania a munkavégzéssel kapcsolatos alapvető jogok garantálása érdekében, az említett akcióterv a Fehér Ház közleménye szerint ezeket is tartalmazza, a célok elérésére kitűzött határidővel együtt. A kolumbiai kormány bejelentette, hogy a dolgozók védelmét garantáló szabályozás kialakítása nem a szabadkereskedelmi egyezmény függvénye, annak megkötése nélkül is alapvető feladatnak tekintik.

Amerikai elemzők nem zárják ki annak lehetőségét, hogy az előző kormányok (George W. Bush és Álvaro Uribe) által kötött egyezményt még az idén ratifikálja a törvényhozás. Nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy Kolumbia az USA természetes szövetségese s harmadik legnagyobb exportpiaca a térségben, s a hivatalos statisztikák szerint a szabadkereskedelmi egyezmény éves szinten több mint egymilliárd dollárral növelné az amerikai exportbevételeket.

Addig is a dél-amerikai törekvéseknek hála, Kolumbia nem fog elszigetelődni, s akár az ázsiai piac is megnyílhat számára, ha felvételt nyer az APEC-ba. Washingtonnak is érdekében áll kiaknázni a gazdasági-kereskedelmi lehetőségeket, hiszen Kína már nem a szubkontinens ajtajában toporog, hanem komoly piacokat hódít el az Egyesült Államoktól.

Solti Ágnes

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »