Akadozva indul az euró megmentése

Az eurózónán kívüli tagállamoknak a hét második felében esedékes csúcson kell jelezniük, hogy kívánnak-e csatlakozni az eurót védő stabilitási paktumhoz. Az eddigi hírek szerint hat állam részvétele biztos, három-négy ország azonban kimaradhat.

Hat-hét ország részvételére és három-négy tavolmaradására lehet számítani az euró-stabilitási paktumból, amelyet egy átfogó válságkezelő csomag részeként hivatalosan csütörtöki-pénteki ülésükön hagynak jóvá az EU vezetői.

Az euróövezeten kívüli uniós tagállamnak a csúcson kell jelezniük, hogy önkéntes alapon csatlakoznak-e a gazdaságpolitikai koordináció még magasabb fokát megvalósító kezdeményezésben. Értesülésünk szerint eddig hat ország jelezte, hogy részt vesz a paktumban. Ezek: Dánia, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Bulgária és Románia. Várakozások szerint Nagy-Britannia, Svédország és Csehország egyelőre távolmarad. Magyarország még nem döntötte el, információink szerint azért habozik, mert ellenzi a paktumban ha óvatosan is, de azért megjelenő adóharmonizációs törekvéseket.

A kimaradás azonban nem feltétlenül végleges, az együttműködés később is nyitva áll a többi ország előtt.

A belpolitikai többség megszerzése után a dán kormány jelezni fogja, hogy csatlakozni kíván az euró stabilitását célzó paktumhoz – írj az EUobserver. A jobbközép kormányfő, Lars Lokke Rasmussen és az ellenzék képviselői a hétvégén intenzív tárgyalásokat folytattak, melyek eredményeként a miniszterelnök egy sor olyan garanciát vállalt, melyek egyebek között azt biztosítják, hogy a mostani paktumcsatlakozás nem érinti például az euró bevezetése alóli dán mentességet (opt out).

A szociáldemokrata ellenzék részéről Morten Bodskov a Politiken című lapnak így azt mondta: a hétvégén tető alá hozott megállapodás leszögezi, hogy a paktum nem változtat a dán euró-kívülálláson, vagy azon, hogy az ország maga szabja meg a saját fiskális politikáját.

Az ellenzéki támogatásra azért volt szüksége a dán kormányfőnek, mivel koalíciós szövetségese, a Liberális Szövetség, és a kormányt kívülről támogató Dán Néppárt egyáltalán nem lelkesedett az ötletért.

Közben a svéd miniszterelnök, Fredrik Reinfeldt a paktumhoz való csatlakozás érdekében nem tudta megszerezni a kellő parlamenti támogatottságot, és a kormányfő értékelése szerint ez várhatóan nem is fog megtörténni.

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Friss hírek