Energia: a bolgár gordiuszi csomó

Egyre sűrűsödnek a felhők Bojko Boriszov bolgár kormányfő feje fölött, az energiaárak és a lakosság terhei rohamosan növekednek, a belenei atomerőmű épülését akadályok sora gátolja, a Lukoil kőolaj-finomítójánál felmerült gondok pedig nagyban befolyásolhatják a költségvetést és végül a líbiai válságos helyzet is rosszkor jött Bulgária energiabiztonsága szempontjából. Hangzatos ígéretekből sokat kapott, határozott politikai lépésekből azonban annál kevesebbet látott eddig a bolgár állampolgár.

„Komoly aggodalommal kísérem a Líbiában kialakult válságot. Biztos vagyok abban, hogy a katonai hadműveletek csak rontani fognak a kőolajtermelés helyzetén az arab világban. Követelni fogjuk az energiahordozók, köztük a benzin és a gázolaj ára emelkedésének minimum egy hónapig tartó moratóriumát. Az árak tovább már nem emelkedhetnek” – nyilatkozta a bolgár miniszterelnök a Bolgár Nemzeti Televíziónak (BNT). A líbiai helyzet rendkívül kedvezőtlen hatással lesz a tőzsdékre és ezáltal a legtöbb termék árára is.

„Moammer Kadhafinak azonnali hatállyal le kellene mondania, rezsimje végérvényesen elveszítette legitimitását a lakosság körében” – nyilatkozta a kormányfő csupán néhány órával az egész médiavilágot sokkoló kijelentése után, mely szerint a nyugati szövetségesek a líbiai kőolaj miatt vonultak be az országba. „Pilótáink nem fognak részt venni ilyen felelőtlen kalandokban” – erősítette meg Boriszov, aki szerint Bulgáriának nagyon óvatosnak kell lenni abból a szempontból, hogy egyáltalán támogassa-e a légtérzár elrendelését.

A belenei atomerőmű körüli botrányok egyelőre nem csitulnak, a projekt fő kivitelezője, az orosz Roszatom továbbra is sürgeti a bolgár kormányt a munkálatok elkezdése érdekében, de a magas kivitelezési ár elfogadhatatlan az ország számára. Időközben a politikai pártok között is számos ellentét alakult ki a kérdést illetően.

A Kék Koalíció azt javasolta, hogy a tervezetett belenei reaktorokat a kozloduji atomerőmű területén helyezzék üzembe, a Bolgár Szocialista Párt pedig az eredeti tervek mihamarabbi kivitelezését sürgette, a kormányzó Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért azonban csak komoly feltételek mellett lenne hajlandó elindítani a gigantikus projektet. „Egy atomerőmű reaktorát áthelyezni máshová nem olyan könnyű, mint áttenni egy korsót egy másik csap alá. Természetesen megépítjük a belenei atomerőművet, de az oroszoknak előbb el kell fogadniuk a feltételeinket – 51 százalékban állami tulajdonban lesz az erőmű és a bolgár kormány nem járul hozzá anyagi támogatással” – nyilatkozta egyre dühösebben a kormányfő. Az Európai Unióban az áram ára jelenleg Bulgáriában a legolcsóbb, de ha megépül a belenei atomreaktor, várhatóan meg fognak ugrani a fogyasztói árak.

Egyre nagyobb figyelmet vált ki a média részéről Bulgáriában a legnagyobb kőolaj-finomító vállalat, a Lukoil anyagi helyzete és esetleges államosítása. Válentin Zlátev, a Lukoil Bulgaria igazgatója és Trájcso Trájkov gazdasági és energetikai miniszter heves szócsatába bonyolódtak, ugyanis a közelmúltban a Lukoil állami támogatást kért a kőolaj megemelkedett ára miatt. Trájkov szerint a magas termelési kiadások nem az állam problémái, a gondokat olcsóbb üzemanyag beszerzéssel lehetne enyhíteni. „Ha ennyire nem megy az üzlet, akkor az állam boldogan megvenné a vállalatot azon az áron, amelyen a múltban eladta a jelenlegi tulajdonosnak”, mondta Trájkov, aki szerint a magas üzemanyagárakkal nem lehet biztosítani a piaci verseny szabadságát. A miniszter szavai alapján az állam csak akkor fog beavatkozni, ha a végeredmény a felhasználóknak és nem pedig a kereskedőknek kedvez.

Véleménye szerint, mivel a dízel bulgáriai jövedéki adója jelenleg az Európai Unió viszonylatában az egyik legalacsonyabb, logikus lenne, hogy a fogyasztói ára is alacsony legyen, még a magas termelési költségek mellett is. A Szabadversenyt Védő Tanács (KZK) és a bolgár kormány közösen több részes csomagot nyújt be az Európai Bizottságnál, mellyel kezdeményezni fogják az üzemanyagárak csökkentését. A javaslatok között szerepelni fog az üzemanyagok biokomponensének mellőzése, vagy jövedéki adójának az eltörlése.

Milanov Viktor

Friss hírek

Kinek ajánlott a hajbeültetés? (x)

A kopaszodás nem visszafordítható folyamat, így a hajbeültetés bizonyul az egyetlen hatékony megoldásnak a problémára megszüntetésére. Felmerülhet azonban a kérdés, hogy alkalmasak vagyunk-e egyáltalán a beavatkozásra, illetve hogy milyen kritériumoknak kell megfelelnünk. 

Read More »