Horvátországnak még komoly teendői vannak

A Európai Bizottság március 2-án közbeeső jelentést fogadott el azokról a nehéz reformokról, melyeket Horvátországnak a bírósági rendszer és az alapvető jogok területén végre kell hajtania az uniós csatlakozáshoz. A tíz pontból álló jelentés komoly kétségeket ébreszt a tárgyalások júniusig történő lezárásával kapcsolatban.

A dokumentum összeszedi azokat a területeket, ahol további érdemi erőfeszítésekre van szükség és kiemeli, hogy meggyőző és hihető bizonyítékra van szükség az ország teljesítményéről. Štefan Füle, bővítésért felelős biztos reményét fejezte ki, hogy a jelentés arra fogja a horvát kormányt és a teljes horvát társadalmat, hogy megkettőzzék erőfeszítéseiket ezen a területen. A jelentésnek jogkövetkezménye nincsen, a Bizottság a horvát hatóságoktól, nemzetközi szervezetektől, non-profit szervezetektől és EU hivatalnokoktól származó információk alapján állította össze.

A dokumentum felvázolja a szükséges lépéseket, amelyeket a bírói függetlenség és szakmaiság területén, a háborús bűnösök kezelésében, a korrupció esetében, a menekültek hazatérésének kérdésében és a kisebbségek foglalkoztatása esetén kell végrehajtani. Különösen kiemeli, hogy a legtöbb magasra vezető korrupciós ügyek és közbeszerzési esetek még nem kerültek bíróság elé. A horvát EU misszió szóvivője elmondta, hogy elégedettek a Bizottság helyzetértékelésével és a jelentés igazán hasznos lesz a végső hajrában.

Tanja Fajon, szlovén európai parlamenti képviselő, az EU-Horvátország Közös Parlamenti Bizottság alelnöke, a jelentés közzététele után borúlátóbb volt Horvátország csatlakozásával kapcsolatban. Véleménye szerint, még mindig megvan az esélye a tárgyalások júniusi lezárásának, de ez egy roppant ambiciózus cél. „A labda Zágráb térfelén van, rajtuk múlik a dolog.”

Horvátország korrupcióellenes intézkedései néhány magas-szintű ügyben csúcsosodtak ki az elmúlt hónapokban, a korábbi védelmi miniszter Berislav Rončević és a korábbi miniszterelnök-helyettes Damir Polančec elítélésével. Ivo Sanader, volt miniszterelnök, az európai csatlakozás egykori bajnoka jelenleg egy osztrák börtönben várja kiadatását Horvátországnak.

Vélemények

Nicolas Beger, az Amnesty International európai irodájának igazgatója üdvözölte a jelentés megjelenését. „Ez egy történelmi pillanat az EU bővítések történetében. Azzal, hogy az Európai Unió a csatlakozási folyamat részeként az emberi jogokra vonatkozó alapvető követelményeket fogalmaz meg, és nem engedi a háborús bűnök büntetlenségét, az igazság melletti elkötelezettségét mutatta meg.” A csend fala mögött: háborús bűnök bűnvádi eljárása Horvátországban című, 2010 decemberében közzétett jelentésében, az Amnesty International az 1991-95 között elkövetett háborús bűnök megfelelő kezelése előtt álló komoly akadályokat azonosított a horvát jogi rendszerben.

Kitekintő / Euractiv.hu

Friss hírek