Már nem csak beszélni kellene a párizsi klímaegyezményről

Idén öt éve az első alkalommal emelkedik az iparosodott országok szén-dioxid-kibocsátása a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) kedden publikált elemzése szerint. A fejlődő országokban sem jobb a helyzet. 

A rendelkezésre álló adatok alapján az energiatermeléssel és felhasználással kapcsolatos kibocsátás Észak-Amerikában, az Európai Unióban, valamint a csendes-óceáni és ázsiai térség fejlett országaiban öt éve tartó csökkenés után 0,5 százalékkal emelkedik az idén a tavalyihoz képest.

A szén-dioxid-kibocsátás növekedése elmarad ugyan az említett régiók 2,4 százalékos GDP-növekedésétől, de ezzel együtt is kétségessé teszi a párizsi klímaegyezményben foglalt célkitűzések elérhetőségét.

Az IEA prognózisa szerint a fejlődő országok szén-dioxid-kibocsátása is növekedni fog az idén. Az idei kibocsátásról készült tanulmányt jövő márciusban teszi közzé teljes terjedelmében a szervezet, de a keddi jelentés szerint minden előzetes adat a szén-dioxid-kibocsátás növekedésére utal az emelkedő energiafelhasználás és a világgazdaság 3,7 százalékos növekedése miatt.

„Kimutatásaink alapján a szél- és napenergia-termelés növekedése ellenére is a fejlett gazdaságokban ismét emelkedésnek indult a szén-dioxid-kibocsátás, ami az energiahatékony technológiák fokozott alkalmazásának szükségességére irányítja rá a figyelmet” – kommentálta a jelentést Fatih Birol, az IEA ügyvezető igazgatója. Hozzátette: „ezt a fordulatot mindenképpen a kormányoknak szóló figyelmeztetésnek kell tekinteni, hogy fokozzák a megújuló energiaforrások és az atomenergia kiaknázására, az energiahatékony és innovatív technológiák elterjedésének az ösztönzésére tett erőfeszítéseiket.”

Az elmúlt öt évben az energiával kapcsolatos szén-dioxid-kibocsátás 3 százalékkal, 400 millió tonnával csökkent a fejlett gazdaságokban. Elsősorban a szénfelhasználás csökkenésének, és az azt kiváltó megújuló energiaforrásoknak, valamint az energiahatékony technológiák és berendezések terjedésének köszönhetően. A csökkentésben az Egyesült Államok és Nagy-Britannia jártak az élen.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A globális olajkereslet robusztus növekedésen megy át az idén az IEA felmérése szerint. A gázfelhasználás is nagymértékben emelkedik, elsősorban Kína levegőtisztasági programjának köszönhetően. Mindazonáltal továbbra is nagy számban épülnek és kapcsolódnak hálózatra széntüzelésű erőművek is, az IEA szerint ezért a globális szén-dioxid-kibocsátás is növekedni fog valamennyivel az idén.

Tavaly 1,6 százalékkal nőtt a világ szén-dioxid-kibocsátása a 2014 és 2016 közötti, három évig tartó stagnálást követően. Az IEA párizsi klímaegyezményben foglalt célszámok alapján felállított fenntartható fejlődési forgatókönyve (Sustainable Development Scenario) szerint a globális szén-dioxid-kibocsátást 2025-ig évente egy százalékkal kellene csökkenteni.

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »