Afganisztáni konfliktus: Trump Pakisztántól vár segítséget

Donald Trump amerikai elnök segítséget kért Imran Hán pakisztáni miniszterelnöktől az afgán kormány és a tálibok közötti béketárgyalások újraindításához – mondta el Favad Saudri, az ázsiai ország tájékoztatási minisztere hétfőn.

Trump levelet írt a pakisztáni kormányfőnek, amelyben jelezte, hogy az ázsiai országgal való kapcsolat nagyon fontos az Egyesült Államok számára, illetve az afganisztáni konfliktus lezárásához – tette hozzá Saudri. Az Egyesült Államok iszlámábádi nagykövetsége egyelőre nem reagált az értesülésre.

Amerikai tisztségviselők régóta szeretnék elérni, hogy Pakisztán nyomást gyakoroljon az országban rejtőzködő tálib vezetőkre annak érdekében, hogy tárgyalóasztalhoz üljenek a kabuli kormánnyal. Az amerikai elnök szeretne pontot tenni a 17 éves afganisztáni konfliktus végére.

Egy múlt havi interjúban Trump azt mondta, hogy Pakisztán semmit sem tesz annak ellenére, hogy dollármilliárdokat kapott segély formájában az Egyesült Államoktól. Az amerikai elnök azt is felhánytorgatta, hogy pakisztáni tisztségviselők tudták, hol bujkál az al-Kaida nemzetközi terrorszervezetet vezető Oszama bin Láden, mielőtt amerikai csapatok megölték volna egy pakisztáni rajtaütésben.

Zalmay Khalilzad, az Egyesült Államok afganisztáni különmegbízottja az elmúlt időszakban többször járt a tálibok összekötő irodájának otthont adó Katarban, hogy előkészítse a béketárgyalásokat. Amerikai illetékesek azt állították, hogy a kormányellenes radikálisok 2018 végéig készek újra tárgyalóasztalhoz ülni. Khalilzad a múlt hónapban azt mondta: reméli, hogy 2019 áprilisáig megkötik a békeszerződést a lázadókkal.

Asraf Gáni afgán elnök a múlt héten bejelentette: egy tizenkét szakértőből álló csapatot hozott létre annak érdekében, hogy tárgyaljanak a tálibokkal a békéről. Gáni egyúttal figyelmeztetett, hogy ha egyezségre is jutnak a felek, legalább öt évet vesz igénybe a megállapodás gyakorlati kivitelezése.

A tálibok az elmúlt időszakban megerősítették helyzetüket a kabuli kormánnyal szemben, amely ma már csupán az ország 56 százalékát tartja ellenőrzése alatt, szemben a 2015-ös 72 százalékkal.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »